Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Buďte obezřetní!

HRADECKO - Kabelka byla během chvilky pryč. 

Dne 7.11. na obvodním oddělení Hradec Králové 2 nahlásila 73letá žena odcizení kabelky. O kabelku měla přijít v pondělí v odpoledních hodinách při nakupování v jednom ze supermarketů na Slezském Předměstí v Hradci Králové. Žena si kabelku odložila do nákupního vozíku a pravděpodobně ve chvilce, kdy si vybírala limonádu, ji někdo kabelku sebral. Kromě kabelky přišla o osobní doklady, peněženku s hotovostí, platební karty a karty na autobus a vlak. Vše v hodnotě přesahující částku 3 tisíce korun.
Pokud se policistům podaří pachatele dopadnout, bude mu hrozit za trestný čin krádež a neoprávněné opatření platebního prostředku trest odnětí svobody až na dva roky.

Upozornění pro občany: Předvánoční období s sebou přináší nejen zvýšený počet osob v obchodech, na tržištích, ulicích, v dopravních prostředcích, ale i s tím spojené návštěvy zlodějů s nekalými úmysly. Ti využívají shonu, který je pro tento čas typický a také nepozornosti občanů. Lidé u sebe mají v tomto období více finančních prostředků a jsou při shánění vánočních dárků nepozorní. Zloděj odcizí věc v nestřeženém okamžiku a během nepatrné chvilky s ní bez povšimnutí zmizí. Při nákupu buďte proto obezřetní, mějte svoje věci neustále pod dohledem. Kabelky, tašky a batohy noste uzavřené, nenechávejte je bez dozoru v nákupním vozíku v době, kdy vybíráte zboží. Peněženku nenechávejte navrchu kabelky nebo nákupní tašky, nenoste ji v průhledných taškách. Muži, vše důležité noste v náprsních kapsách, nikoli v zadních kapsách u kalhot! Kapesní zloděj snadno zapadne i v prostředcích hromadné dopravy, kde si vůbec nevšimnete, že vám někdo sahá do kapsy nebo kabelky. Je důležité sledovat osoby, které kolem vás stojí, nebo které okolo vás procházejí a hlídat si svou příruční tašku či kabelku. Tu mějte stále pod dohledem! Finanční prostředky si můžete rozdělit i na několik částí a uložit je na různých místech v kabelce, nejlépe do kapsiček se zipy. Velké riziko skýtají také batohy na zádech. Batoh si v dopravním prostředku raději sundejte, abyste ho měli na očích a finanční hotovost a platební karty nemějte navrchu tašky. A samozřejmě u karet nemějte napsaný PIN!

K nákupním střediskům také neodmyslitelně patří parkoviště, kde zloději číhají na vaší nepozornost. Značná část krádeží se stává v situaci, kdy si odložíte osobní věci na sedadlo ve vozidle a jdete k zavazadlovému prostoru vykládat nákup.

Před odchodem od vozidla se přesvědčte, že je řádně uzavřené a uzamčené, stejně tak i okénka a střešní okna. Na sedadlech a viditelných místech nenechávejte žádné věci – byť i prázdné tašky. Jak se říká, „auto není trezor“ a „příležitost dělá zloděje“!

Proto buďte obezřetní na sebe i své osobní věci, ať si Vánoční svátky užijete v klidu a nestanete se obětí trestného činu.

Odkaz na preventivní videospot zde a zde.

por. Iva Kormošová
8.11.2017, 9.30

vytisknout  e-mailem