Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Bude na Moravě TECHNOPÁRTY?

KRAJ: Kam směřují technaři, prověřují policisté v celém Jihomoravském kraji  

Ke kriminalistům se poznatky z různých lokalit scházejí v průběhu celého týdne. Ani ve čtvrtek 30. července se zatím se však nepotrvdilo, že by měla být akce přesunuta do jiné oblasti. Informace, že by se snad vyznavači techno stylu měli přesunout do lokality Vyškovska se zatím neprokázala. Policisté prověřují tuto informaci jak v terénu, tak operativními cestami a také monitoringem internetových stránek. S organizátorem celé akce se zatím nepodařilo navázat kontakt. Je možné, že se mu vyhýbá. Policisté v uniformách a kriminalisté mají oči otevřené. Pozornost je zaměřena především na pohyby větších skupin osob, kamiony s možnou aparaturou  na území celé jižní Moravy.

 

Aktualizace dne 31. 7. 2009

Ve čtvrtek 30. července 2009 ve večerních hodinách se začali sjíždět příznivci stylu TECHNO na louku nedaleko obce Mikulčice na Hodonísku. Před dvaadvacátou hodinou napočítali policisté okolo dvou stovek příznivců, další osoby najížděly. Policisté z Hodonína, Břeclavi, ve spolupráci s policisty Speciální pořádkové jednotky Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje a cizinecké policie uzavřeli přístupové cesty do oblasti. Celkový počet policistů nasazených do opatření byl v počtu 45 osob. Důvodem byla přírodní rezervace v bezprostření blízkosti louky. Do ranních hodin zbyla na louce asi dvacítka příznivců a tři vozidla s ozvučovací technikou.

Od rána se pokoušejí účastníci přesunout na louku, kterou si pronajali pro akci „Moraviatek“. Louka je nedaleko, ale nachází se již v lokalitě okresu Břeclav nedaleko obce Moravská Nová Ves. V souvislosti s pronajatým pozemkem vyvstává nový problém: vodárenské pásmo a zákaz vjezdu na přístupové cestě k pozemku.

Dnešního dne policisté připravili mimo běžné policejní opatření též nasazení vrtulníku pro lepší monitoring pohybu osob a vozů s ozvučovací technikou.

Informace zajišťují tři tiskoví mluvčí: nprap. Petr Zámečník z Územního odboru Hodonín, por. Bc. Kamila Haraštová z Územního odboru Břeclav a mjr. PhDr. Soňa Svobodová z Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje.

 

Aktualizace dne 31.7. 2009 10.45 hodin 

Od rána pomáhá v monitoringu situace policejní vrtulník. Jako na dlani má velitel opatření pohyby a přesuny osob na jižní Moravě k opatření Moraviatek. Při monitorovacím letu nad Valticemi, Břeclaví, Hodonínem, Starým Hrozenkovem a také Pasohlávkami byla situace klidná. Policisté nezaznamenali žádné problémy, přesuny větších konvojů apod... V současné době probíhá jednání mezi zástupcem obce Moravská Nová Ves a organizátorem akce. Dle prognóz ukáže výsledky třináctá hodina odpolední. Zatím nic nenasvědčuje, že by se někde chtěli příznivci stylu TECHNO usídlit bez povolení, to zaznělo z úst organizátora akce. Policisté hlídají situaci jak na Hodonínsku, tak na Břeclavsku, preventivní dohledové opatření trvá. 

 

Aktualizace dne 31. 7. 2009 15.00 hodin

Mimořádná páteční tisková konference na téma: "Moraviatek" konaná v prostorách Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje, byla rychlým shrnutím informací, opatření a hlavně současného vývoje situace. Mimo výše uvedené informace zaznělo ocenění spolupráce nejen mezi jednotlivými útvary Policie ČR včetně cizinecké policie, ale především spolupráce s místními samosprávami a také Krajským úřadem Jihomoravského kraje.  

 Plk. Mgr. Milan Holz, velitel opatření, informoval nejen o situaci z dnešního rána. Zaměřil se na důvody, proč nebylo možno akci v chráněné lokalitě povolit. Veškerá opatření Policie ČR se obešla bez represivních opatření, policisté neustále komunikovali s účastníky. Vysvětlovali jim důvody, pro které nelze v této lokalitě akci uskutečnit. Opatření mělo klidný průběh.  Za zlomové též považoval  plk. Mgr. Milan Holz stanovisko Krajského úřadu Jihomoravského kraje. V něm je jednoznačně stanoveno, že nelze vyloučit významný vliv na lokalitu soustavy Natura 2000 - Soutok - Podluží a Ptačí oblast Soutok - Tvrdonicko  (k.ú.Mikulčice,k.ú. Moravská Nová Ves). Velitel opatření uvedl, že i nadále probíhá dohled Policie ČR v rámci posíleného výkonu služby. Situace je v současné době klidná a velitel opatření prověřuje informaci ohledně zrušení akce organizátorem.  Preventivní dohled bude pokračovat v oblastech pohybu některých skupinek, které zatím neodjely.

 

Aktualizace 1. srpna 2009 

V pátek 31. 7. 2009  ve večerních hodinách policisté dohlíželi na na pětadvacet vozidel, včetně nákladních a dodávkových. Došlo k přesunu z oblasti jižní Moravy. 57 příznivců stylu TECHNO si vybralo pro přespání lokalitu Bystrce u Brněnské přehrady. Jedná se o cizince. Policisté  situaci kontrolovali po celou noc. V současné době dohlíží na skupinku asi desítka policistů. Jak noc, tak i ráno je ve znamení klidu. Nyní  probíhá snídaně a úklid s přílpravami na  odjezd. Dle předpokladů policisté počítají i s možným odjezdem účastníků na Slovensko, nejpozději do 14  hodin. 

Dnešního rána zaznamenali policisté Obvodního oddělení policie ČR ve Světlé nad Sázavou skupinu asi 25 osob včetně jednoho nákladního vozidla s ozvučovací technikou v prostorách Lipnice nad Sázavou. Osoby byly vyzvány k vyklizení obecních pozemků do 14. hodin.  Ani na Vysočině nebylo zaznamenáno narušení veřejného pořádku. 

 

Aktualizace 1. srpna 2009 ve 14.30 hodin 

V sobotu do 14. hodin opustilo pouze několik příznivců stylu TECHNO jak lokalitu Lipnice nad Sázavou na Vysočině, tak prostory parkoviště v Brně Bystrci na Brněnské přehradě. Na Vysočině zůstali převážně mladí lidé z okolí. Cizinci s nákladním vozem a aparaturou místo opustili.  V Brně naopak odjelo několik českých účastníků, cizinci zde zůstavájí. S pobytem u přehrady v Brně nejsou spojeny žádné problémy ani protiprávní chování účastníků. Policisté preventivně dohlížejí na pořádek. Stále je monitorován možný pohyb skupinek a vozidel příznivců stylu TECHNO po celé Moravě.  

 

Aktualizace 2. srpna 2009

 

V průběhu sobotního odpoledne se rozjela většina příznivců stylu TECHNO směrem na Slovensko. Policisté monitorovali jejich pohyb až k Lanžhotu, většina vozidel překročila státní hranici ve večerních hodinách, tři francouzské karavany s osádkou nocovaly u Lanžhota s plánovaným přejezdem v neděli 2. srpna. Vše proběhlo bez narušení klidu a pořádku.  Ve většině zvolili "technaři" trasu po dálnici D2, pouze několik vozů cestovalo přes Uherské Hradiště.


 zpracovala: mjr. PhDr. Soňa Svobodová

vytisknout  e-mailem