Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Brífink k podvodnému jednání na seniorech

OLOMOUC - Uskutečnil se ve středu 13. prosince 2017. 

Ve středu 13. prosince 2017 se v budově územního odboru Olomouc uskutečnil brífink, na němž kriminalisté územního odboru varovali před podvodným jednáním, kdy neznámí pachatelé prostřednictvím pevné telefonní linky kontaktují převážně osoby staršího věku, a pod nejrůznějšími smyšlenými legendami, zpravidla pod legendou vnuk, se snaží od nich vylákat různě vysoké finanční obnosy. Pro peníze pak pošlou své údajné kamarády či známé. Až teprve potom oslovení senioři zjistí, že se jednalo o podvod a žádný z příbuzných je nekontaktoval. V některých případech k předání peněz nedošlo. Apelujeme na občany, především na seniory, aby při kontaktu s cizími lidmi byli obezřetní, opatrní a nedůvěřovali neznámým lidem. V případě jakýchkoliv pochybností mohou kontaktovat linku 158.

Případ obdobného jednání vyšetřují olomoučtí kriminalisté od minulého týdne, kdy 63letou ženu oslovil prostřednictvím telefonní linky neznámý muž, který se vydával za jejího vnuka a pod smyšlenou legendou právních problémů po ní požadoval 650 000 korun, s tím, že hotovost převezme jiná osoba. Na základě operativního šetření a okamžitého zásahu policistů k žádnému předání nedošlo a v této souvislosti byli zadrženi dva cizinci ve věku 23 a 50let. Koncem minulého týdne bylo zahájeno trestní stíhání obou mužů, jakožto obviněných z trestného činu podvod ve stadiu pokusu, spáchaného formou účastenství. Na tento trestný čin stanovení trestní zákoník trest odnětí svobody až na 8let.

Ze strany policejního orgánu byl dán podnět státnímu zástupci na vydání návrhu na vzetí obviněných do vazby, který byl soudem akceptován a trestní stíhání obviněných je vedeno vazebně. V současné době probíhají další úkony trestní stíhání.

Za rok 2016 evidujeme 2 případy podvodného jednání na seniorech. Při nich nedošlo k žádné škodě, neboť předání peněz se neuskutečnilo. V roce 2017 evidujeme celkem 13 případů podvodů na seniorech s celkovou částkou 392 300 korun.

por. Mgr. Irena Urbánková

13. prosince 2017

Odkazy do noveho okna

Brífink podvody na seniorech

Brífink podvody na seniorech 

Detailní náhled

Brífink podvody na seniorech

Brífink podvody na seniorech 

Detailní náhled

Brífink podvody na seniorech

Brífink podvody na seniorech 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem