Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Národní protidrogová centrála

Národní protidrogová centrála SKPV PČR

Brambory s konopím za osm milionů

Celníci ve spolupráci s Národní protidrogovou centrálou a polskou policií koncem léta rozbili mezinárodní organizovanou skupinu, která ve velkém organizovala produkci a pašování marihuany po Evropě. 

Skupina nejméně deseti Poláků pašovala ze Španělska do Polska i do jiných zemí, například Anglie, ve velkém množství marihuanu. Za minulé tři roky podle polské policie, která pachatele trestně stíhá, skoupila a převezla 1,26 tuny konopí.

Poté, co bylo několik kamionů s pašovaným zbožím zajištěno ve Francii, chtěli pachatelé změnit způsob dopravy, a tak oslovili českou přepravní společnost z Uherského Hradiště. Jejímu majiteli za propašovaný kontraband přislíbili odměnu.

Díky mezinárodní policejní spolupráci měli celníci o podezřelém kamionu s bramborami informace, a tak náklad zkontrolovali. Ve velkých pytlích mezi bramborami našli ukrytých 137 kilogramových balíčků. Bylo v nich vakuově zabalené sušené konopí v hodnotě zhruba osm milionů korun - v další distribuci by se cena ještě výrazně navýšila. Olomoučtí celníci zahájili úkony trestního řízení s krycím názvem ROSOMÁK.

V průběhu prověřování byl založen společný vyšetřovací tým Generálního ředitelství cel a Národní protidrogové centrály s krycím názvem LARUS, který rozkrýval pozadí převozu tohoto velkého množství marihuany. Ten postupně odhalil další osoby, které obchodovaly a dovážely na území České republiky drogy. V létě letošního roku, když byly nashromážděny potřebné důkazy, proběhla společná realizace. Při ní došlo k zadržení a následnému obvinění několika lidí včetně právnické osoby - přepravní společnosti. Obviněn byl také majitel firmy a jeho syn spolu se svou partnerkou, kteří kamion s nelegálním nákladem řídili.

Navazovala další akce, realizace trestního spisu LARUS. Při ní kriminalisté zadrželi a obvinili pachatele české národnosti dlouhodobě pobývajícího v Nizozemsku. Ten dříve pracoval jako řidič kamionu právě pro už zmíněnou společnost na kamionovou dopravu. Do České republiky dodával kokain, tablety extáze a marihuanu. Drogy nelegálně přepravoval a nezákonně s nimi obchodoval. Za drogovou trestnou činnost je stíhaný opakovaně.

Při domovních prohlídkách a prohlídkách jiných prostor bylo zajištěno 3 600 000 Kč v hotovosti, na bankovních účtech bezmála pět milionů korun, osobní vozidlo zn. Volvo V60 v hodnotě cca 420 000 Kč, 2 kg kokainu, sušinu marihuany a další důkazy. Pachatelům stíhaným v České republice hrozí trest v rozmezí 8 – 18 let vězení. V současné době probíhá vyšetřování této trestné činnosti, které vede Národní protidrogová centrála.

V Praze 26. 9. 2023

kpt. Mgr. Lucie Šmoldasová
kpt. Ing. Martina Kaňková

Odkazy do noveho okna

2 Foto (2)

2 Foto (2) 

Detailní náhled

3 Foto (5)

3 Foto (5) 

Detailní náhled

4 Foto (7)

4 Foto (7) 

Detailní náhled

5 Foto (8)

5 Foto (8) 

Detailní náhled

6 Foto (13)

6 Foto (13) 

Detailní náhled

7 Foto (14)

7 Foto (14) 

Detailní náhled

8 Foto (15)

8 Foto (15) 

Detailní náhled

9 Foto (16)

9 Foto (16) 

Detailní náhled

10 Foto (19)

10 Foto (19) 

Detailní náhled

11 Foto (21)

11 Foto (21) 

Detailní náhled

12 Foto (22)

12 Foto (22) 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem