Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

BLACKOUT 2017

Jihočeský kraj - Dvoudenní cvičení prověřilo připravenost složek IZS, Krajského úřadu a dalších subjektů. 

Jihočeští policisté si ve spolupráci s ostatními složkami Integrovaného záchranného systému, armády ČR, pracovníky Krajského úřadu Jihočeského kraje, společností E.ON a dalšími subjekty v rámci státních firem  a místní samosprávy, vyzkoušeli svou připravenost na eventuální stav nebezpečí – přerušení dodávky elektrické energie, nazvané BLACKOUT 2017.

Především štábní cvičení, se ve dnech 4. – 5. prosince 2017 orientovalo v budově Krajského úřadu, na integrovaných operačních střediscích složek IZS a dalších subjektů v rámci vybraných obcí s rozšířenou působností, vyzkoušelo simulaci totálního výpadku elektrické energie na území Jihočeského kraje, které zasáhlo ¾ regionu. Kromě Písecka a Táborska, bez takto důležitého zdroje pro veškeré obyvatelstvo, nefungovala nejen dodávky z elektrické sítě, ale pochopitelně i pitné vody a dalších služeb.

V pondělí ráno v zasedacím sále Krajského úřadu vyhlásila hejtmanka Mgr. Ivana Stráská – STAV NEBEZPEČÍ, na základě směrnic zákona o krizovém řízení a pověřila orgány místní samosprávy, státních složek a další organizace, k jednání v rámci opatření – viz tisková zpráva http://www.kraj-jihocesky.cz/index.php?par[id_v]=1&par[lang]=CS&par[akt]=5662

Fiktivně proběhlo sedm dnů bezproudí, při němž se odstraňovaly následky, zajistily služby obyvatelstvu, dohled na veřejný pořádek a znovuobnovení původního stavu.

Cílem celého cvičení bylo zjištění stavu, jakých opatření je třeba přijmout, aby byl co nejmenší dopad na obyvatelstvo. Samotné výsledky budou v následujících hodinách a dnech vyhodnocovány nezávislými pozorovateli.

V jižních Čechách se jednotlivá cvičení složek Integrovaného záchranného systému, v rámci zákona o krizovém řízení, organizují s pravidelností a to jak na zmiňovaném Krajském úřadu Jihočeského kraje, ale i na jiných objektech s významnou důležitostí pro naši zemi (Jaderná elektrárna Temelín, Letiště České Budějovice, jednotlivá zdravotnická zařízení a další regionální organizace).

por. Bc. Milan Bajcura, krpc.pio@pcr.cz

s použitím tiskové zprávy Krajského úřadu jihočeského kraje

5. prosince 2017

vytisknout  e-mailem