Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Bezpečný internet - rady pro rodiče

PŘÍBRAMSKO - Značná část domácností má připojení na internet, ten je používán nejen k získávání informací či rychlé komunikaci, ale také je často zneužíván k šíření pornografie, k šikaně, pronásledování apod. 

Děti tráví mnoho času u počítače nebo na telefonu. Mnohdy rodiče ani netuší, co tam jejich potomkům hrozí nebo pokud tuší, nevědí, jak pro ně udělat virtuální svět bezpečnější. Školáci často komunikují s neznámý lidmi, ale přitom by se kolikrát na ulici takovému člověku vyhnuli obloukem. Kvůli své neopatrnosti, naivitě, nekritickému přebíraní informací a snadné manipulovatelnosti se mohou lehce stát obětí trestných činů.

Rodiče by s dětmi měli otevřeně hovořit o nebezpečí internetu (uvádět konkrétní případy), zajímat se o jejich online přátele, trávit s nimi více volného času a především v nich vzbudit vzájemnou důvěru. Vysvětlovat jim, že co je sdělováno na internetu, nemusí být vždy pravda. Stejně tak lidé, se kterými komunikují, nemusí být těmi, za které se vydávají. Rozhodně by dítě nemělo nikdy sdělovat osobám na internetu svou adresu, telefonní číslo, věk, kam chodí do školy a další osobní údaje. Nikdy by se nemělo osobně setkávat s přáteli z internetu bez vědomí rodičů.

Rodiče by si měli všímat i varovných signálů, které mohou upozornit na to, že není něco v pořádku. Dítě se stává tajnůstkářem, vyhýbá se odpovědím, maže stopy své činnosti na internetu, žádá častěji finanční prostředky či najednou naopak disponuje penězi, odmítá se bavit o tom, s kým na počítači komunikuje.

Důležité je vybudovat potřebné hranice, které by mělo dítě respektovat, tato pravidla musí být jasně dána. Pomocí technických opatření uvnitř počítače je možné nastavit oblasti, které umožňují přístup pouze ke schváleným a důvěryhodným stránkám. Určité počítačové programy dokáží blokovat nevhodné on-line hry, chaty nebo dokonce omezit čas strávený na internetu. Noviny z virtuálního světa lze získat na www.e-bezpeci.cz.

por. Bc. Monika Schindlová, DiS.
komisař
P ČR Příbram
29. září 2021

vytisknout  e-mailem