Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Bezpečnostní opatření před svátky

Období vánočních svátků bývá každým rokem velkou příležitostí pro zloděje, kteří se mimo jiné zaměřují také do prostor velkých nákupních center a přilehlých parkovišť. A právě na tato místa se v předvánočním čase zaměřili kriminalisté z policejního obvodu Praha IV. 

V obvodu Prahy 4 a 10 uspořádali sérii bezpečnostních opatření, která probíhala během všech adventních víkendů. Kriminalisté při nich úzce spolupracovali s kolegy z oddělení hlídkové služby, místních oddělení a Speciální pořádkové jednotky. Ke spolupráci vyzvali i Městskou policii. Vstříc jim vycházeli též pracovníci bezpečnostních agentur i jednotliví obchodníci. Ve vytipovaných prostorách se pohybovaly smíšené hlídky Policie České republiky a Městské policie, které se zaměřovaly zejména na odhalování přestupků, udělování blokových pokut a předvedení osob na policejní služebnu. Za drobné krádeže a přestupky v dopravě uložili pokuty ve výši kolem 20 tisíc korun. Během akcí policisté zkontrolovali bezmála 200 osob a více než 300 vozidel. V rukou jim tak uvízlo celkem 5 celostátně hledaných osob, z nichž na jednu byl vydán příkaz k zatčení. Dále zajistili dvě vozidla vedená v policejních databázích jako odcizená. Při krádežích v obchodech zadrželi policisté celkem 15 osob. 
 
V rámci akcí policisté zajistili různé předměty a pomůcky usnadňující zlodějům získat určité zboží, a odhalili též konkrétní techniky, které se staly pro letošní sezónu doslova hitem. Jedná se například o tašku speciálně upravenou na deaktivaci bezpečnostních kódů na zboží, či způsob, kterým se poruší bezpečnostní čip na zboží tak, aby nebyl dále funkční. Pachatel poté může projít rámem zcela nepozorován, ovšem s tučnou kořistí v kapse.
 
Bezpečnostní akce ve velkých obchodních centrech a přilehlých parkovištích se ukázaly jako velmi pozitivní a efektivní. Policistům se tak podařilo nastartovat preventivní opatření proti osobám, které v těchto místech páchají trestnou činnost majetkového charakteru a postarat se zároveň o snížení nápadu trestné činnosti týkající se krádeží.

vytisknout  e-mailem