Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Bezpečnostní opatření

V souvislosti s přípravami na státní pohřeb prezidenta ČR Václava Havla připravuje Policie ČR adekvátní bezpečnostní opatření.  

Kromě útvarů Policejního prezídia s celorepublikovou působností se na opatření velkou měrou podílejí policisté pořádkové, dopravní a kriminální služby Krajského ředitelství policie hl.m.Prahy, strážníci Městské policie hl. m. Prahy, Magistrát hl. m. Prahy, Dopravní podnik hl. m. Prahy,  Armáda České republiky a další subjekty. V průběhu zítřejšího dne se do opatření zapojí zhruba 700 policistů.
 
Několik desítek policistů a strážníků v průběhu středečního dopoledne zajistí bezpečnost průvodu, v jehož čele pojede vůz s ostatky prezidenta. Průvod s účastí veřejnosti započne na tzv. Pražské křižovatce tj. u Kostela sv. Anny a bude pokračovat ulicemi Zlatá, Liliová, Karlova, přes Karlův Most, Mosteckou ulicí, spodní částí Malostranského náměstí do ulice Nerudova, přes Úvoz a Loretánskou ulicí směrem k Pražskému hradu.  
 
Policie po dohodě s organizátory vydala následující bezpečnostní doporučení:
 
  • Ideálním shromaždištěm účastníků průvodu bude Betlémské náměstí. Zde bude probíhat řazení do průvodu.
  • V případě, že se budou chtít zájemci k průvodu připojit kdekoli na trase, policie doporučuje zařadit se na konec průvodu kvůli zachování piety.
  • V úrovni Loretánského náměstí bude účast veřejnosti ukončena. Lidé budou moci individuálně pokračovat přilehlými ulicemi na Hradčanské náměstí, kde bude ceremoniál pokračovat. Policie doporučuje dbát pokynů pořadatelů, policistů i příslušníků AČR.
 
Z pohledu individuální a automobilové dopravy čeká policie největší komplikace v okamžiku pozastavení dopravy na Křížovnickém a Malostranském náměstí.
 
Veškerá opatření jsou připravována s maximální pečlivostí, aby co nejméně omezila dopravu v metropoli. Přesto pražská policie žádá Pražany i další návštěvníky hlavního města, aby měli pro krátkodobá omezení v dopravě pochopení a doporučuje, aby dbali pokynů policistů i strážníků a využívali případných objízdných tras.
 
O opatřeních navazujících na další dny budeme průběžně informovat.
 
 
 
mjr. Bc. Andrea Zoulová  
kpt. Mgr. Veronika Hodačová
20. prosince 2011
 

vytisknout  e-mailem