Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Bezpečnost ve veřejných budovách a prostranstvích

V souvislosti s celosvětovou problematikou útoků ve školách a veřejných budovách, je i v České republice často diskutovaným tématem „Napadení ozbrojeným útočníkem“. 

Policie České republiky na světové dění reaguje a přijímá jak preventivní, tak i taktická opatření vedoucí ke snížení rizika podobných útoků a minimalizování jejich následků. Pozornost je v tomto ohledu věnována tzv. měkkým cílům, tedy veřejně přístupným místům s vysokou koncentrací osob a místům s minimální úrovní zabezpečení. Jedná se tedy zejména o školy, školská zařízení, nádraží, letiště, nemocnice, úřady, nákupní centra a dále kulturní, společenské a sportovní akce apod.

Nikdy nemůžeme zcela zabránit patologicky motivovanému člověku v útoku. Je dobré však být na tuto situaci co nejlépe připraven a vědět, jak můžeme rizika minimalizovat my sami, a jaké jsou možnosti Policie České republiky k eliminaci útočníka.

Preventivní opatření

Policie ČR v srpnu loňského roku spustila speciální hotline 800 255 255 určenou provozovatelům
a vlastníkům tzv. měkkých cílů. Telefonní linku hojně využívají i pořadatelé a organizátoři veřejných akcí, kteří následně ve spolupráci s policií přijímají taková bezpečnostní opatření, aby případná rizika na akcích minimalizovali.

V roce 2012 začala policie nejprve v Praze a později i v dalších částech republiky vzdělávat pedagogické pracovníky v doporučených postupech při útoku ozbrojeného pachatele. Snahou policie je zvýšení povědomí o rizicích takového útoku, zlepšení zabezpečení školských zařízení a přijetí vhodných opatření. Pedagogové by měli umět situaci vyhodnotit a nepostupovat podle zažitých pravidel evakuace, jak je tomu například u požáru, ale naopak přijmout zcela jiný způsob obrany. Široká veřejnost tato základní pravidla doposud v ucelené výukové formě neobdržela. Nově proto policisté
z oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy představují edukační videospot, který instruuje občany České republiky o postupech, jak si v případě útoku ozbrojeného pachatele chránit svůj život a zdraví. Videospot byl hrazen z finančních prostředků poskytnutých hlavním městem Prahou na prevenci kriminality.

Odkaz na tiskovou zprávu KŘP hl. m. Prahy

Taktická opatření ke zvýšení bezpečnosti

Zkušenosti v České republice s ozbrojenými útočníky jsou bohužel tragické. Ve Žďáru nad Sázavou
i v Uherském Brodě při nich umírali lidé. Kromě ochrany vlastního života, ke které dle uvedeného videospotu může přispět každý jednotlivec sám, řeší Policie České republiky bezpečnost občanů zlepšováním poskytovaných služeb výcvikem tzv. prvosledových hlídek, které jsou jednou z hlavních priorit policie. Již v roce 2011 po zločinu Anderse Behringa Breivika, bylo realizováno první tematické cvičení policistů v Praze v Mezinárodní škole Nebušice. Od té doby cvičí policisté zásahy proti ozbrojenému útočníkovi pravidelně na území celé republiky. Těchto součinnostních cvičení se účastní i další složky IZS.

Prvosledovou hlídkou se rozumí minimálně dvojčlenná osádka jednoho služebního vozidla Policie České republiky, složená z příslušníků policie, která je mimo běžný výkon služby přednostně určena
k rychlé reakci na mimořádné situace s ozbrojeným útočníkem za účelem rychlého zajištění situace, včasné eliminaci útočníka a zmírnění následků útoku. Tyto hlídky přijíždí na místo nejpozději do 10 minut od nahlášení události a jsou mimo jiné vybaveny balistickou ochranou jednotlivce, balistickým štítem, přilbou a dlouhými zbraněmi. Vozidla jsou vybavena trezorovými skříněmi, určenými pro převoz dlouhých zbraní. Policisté zařazení v prvosledových hlídkách absolvují specifický výcvik zaměřený
na vyhledávání a zneškodňování „aktivního střelce“.

Na území České republiky působí v současnosti téměř 170 prvosledových hlídek. Do roku 2020 by se počet prvosledových hlídek měl zvýšit na 217.

pplk. Mgr. Zuzana Pidrmanová
koordinátorka prevence

vytisknout  e-mailem