Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Bezpečné vánoční nákupy

KLADENSKO - Většina nakupujících využívá internet. 

Svátky klidu a pohody jsou pomalu za dveřmi. V tento čas každým rokem lidé vyrážejí do ulic načerpat vánoční atmosféru a nakoupit dárky, aby udělali radost svým blízkým. Aktuální situace spojená s nákazou nemocí COVID-19 ale odsunula tradiční nakupování v nákupních centrech na druhé místo. Prvenství tak získalo nakupování prostřednictvím internetu. Nakupování ve virtuálním prostředí má své výhody, ale také nevýhody.

Nakupování na internetu

K výhodám neodmyslitelně patří, že nemusíme být fyzicky přítomní v prodejnách. To souvisí s pohodlím a s časovou nezávislostí. Skrz internet můžeme nakupovat, kdy se nám jen zachce. Máme tedy prostor 24 hodin denně.

Velikou nevýhodou pro nakupující je anonymita některých prodejců a hrozba v podobě neověřených bazarů nebo inzertních serverech. V online prostředí nevystupují pouze nakupující, ale také ,,prodejci“, kteří se pouze za věrohodné osoby vydávají. Jsou to totiž podvodníci využívající důvěřivosti lidí, kteří na internetu pořizují různé produkty nebo služby. Podvodníci ve virtuálním prostředí páchají trestnou činnost – kyberkriminalitu. Podvodné aktivity na internetu jsou nejčastějším druhem kyberkriminality, proto je třeba, abychom při nákupech na internetu byli velice obezřetní. Jedná se například o prodej neexistujícího zboží. Kupující poté marně čeká na zboží, které nikdy nepřijde. Pokud jsme si pro svůj nákup vybrali zboží nebo služby na e-shopu, je na místě si předem přečíst recenze. Podvodné e-shopy zpravidla nabízejí zboží za velice nízké ceny a většinou jen jednu možnost platby. Podobně postupují podvodníci na poli inzerátů (elektronika, prodej zvířat, …).

Pokud se tedy uchýlíme ke koupi zboží nebo služby prostřednictvím internetu zaměřme se na těchto pár věcí:

Prodejce

Před koupí je třeba si ověřit spolehlivost prodejce. Spolehlivost si můžeme ověřit buď přímo na internetových stránkách, nebo prostřednictvím recenzí ostatních nakupujících. Na stránkách by také měly být uvedeny údaje jako je název, adresa, telefon, obchodní podmínky, reklamační podmínky a další informace. Název domény můžeme ověřit také v seznamu rizikových e-shopů na webových stránkách České obchodní inspekce.

Příliš nízká cena zboží

Vybíráme-li zboží z několika nabídek prodejců a jeden z nich nabízí stejný výrobek za výrazně nižší cenu, může se jednat o podvod. V tuto chvíli je opravdu potřeba ověřit výše uvedenou spolehlivost prodejce.

Platební podmínky

Pokud poprvé nakupujeme u neprověřeného prodejce, doporučujeme nechat si zboží zaslat na dobírku. Při předání balíku pečlivě zkontrolujeme neporušenost obalu a obsahu uvnitř. Při platbách kartou je dobré si prostřednictvím internetového bankovnictví nastavit limit plateb. Výhodou je vždy použít ověřené platební systémy. Vždy si ověřte, zda vás systém navádí na správné a bezpečné platební brány. Nereagujte na výzvy k naskenování osobních dokladů nebo platební karty a rozhodně tyto údaje nikam neposílejte. Je třeba si uvědomit, že pokud nakupujeme ve virtuálním prostředí, posíláme do kyberprostoru velice citlivé informace.  Některé banky také na naši žádost, v případě podezření na podvod, zadrží platbu, kterou jsme odeslali. Pokud máme jakékoliv pochybnosti, je třeba jednat co nejrychleji.

I přesto, že dodržíme všechna preventivní opatření, může se stát, že se podvodníkům nevyhneme. Pokud tato situace nastane, neprodleně kontaktujte Policii České republiky. 

Nakupování v obchodech

Pokud využijeme možnosti tradičního nakupování v nákupních centrech a v dalších prodejnách je také třeba dodržovat pár preventivních rad, abychom se nestali obětí trestného činu, v tomto případě nejčastěji trestného činu krádeže. Pachatelé moc dobře vědí, že před vánočními svátky lidé vyrážejí na nákupy, aby udělali radost svým blízkým. Nakupují dárky za nemalé ceny. Je tak jasné, že nakupující mají u sebe větší finanční obnosy nebo platební karty. Často tak v předvánočním období dochází ke kapesním krádežím. Zloději se zaměřují na nepozorné zákazníky. Především ženy si často odkládají své kabelky přímo do nákupního vozíku, anebo si je na vozík zavěsí a myslí si, že je mají tak pod plnou kontrolou. Opak je ale pravdou. Zkušenému zloději stačí pouhý okamžik na to, aby zákazníka okradl. Oběť si tak krádeže ani nevšimne, a že  nemá peněženku nebo kabelku často zjistí až u pokladny.

Při nakupování v obchodech se vyplatí dodržovat pár preventivních rad:

  • Své tašky, batohy, kabelky mějte vždy na očích.
  • Při nákupu nenechávejte svoji kabelku (tašky, batohy) volně bez dozoru v nákupním košíku. Noste ji u těla a vždy zapnutou.
  • Peněženku, doklady a telefony nikdy nenechávejte navrchu tašek.
  • Osobní doklady a platební kartu nenoste v peněžence, ale na jiném bezpečném místě.
  • Při placení v obchodech platební kartou nebo při vybírání finanční hotovosti dbejte zvýšené pozornosti. Všímejte si svého okolí, a zda vás někdo nepozoruje.
  • Dávejte si pozor na své věci ve frontách a tlačenicích mezi zákazníky.
  • Při ukládaní nakoupeného zboží do vozidla, nenechávejte bez dozoru svoji kabelku, peněženku a další cenné věci.

Zájem pachatelů nekončí jen u kabelek nebo peněženek, zájem v nich vzbuzují také zaparkovaná vozidla na přilehlých parkovištích, konkrétně viditelně odložené věci uvnitř vozidla. Upozorňujeme řidiče a spolucestující, aby nenechávali věci viditelně ve vozidlech. Cenné předměty, tašky, batohy a kabelky odkládejte do kufru vozidla nebo do přihrádek v palubní desce. Ponechané věci na sedačkách vizuálně lákají potencionální pachatele. Jednoduše tím zvyšujeme riziko, že nám někdo věci bude chtít odcizit.

Nakupování přes internet i nakupování v kamenných obchodech přináší určitá rizika. Pokud budeme dodržovat pár výše uvedených pravidel, můžeme tak tato rizika výrazně snížit. Proto buďme obezřetní, ať nenaletíme podvodníkovi nebo zloději a nenarušíme si tak poklidnou vánoční atmosféru.

nprap. Michaela Nováková

vytisknout  e-mailem