Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Bezpečně v kyberprostoru s projektem „Tvoje cesta onlinem“

Frýdeckomístecko – prevence rizik sociálních sítí 

Na 11. února letošního roku připadl „Den bezpečnějšího internetu“. Policejní prevence v oblasti online bezpečí nezůstává pozadu. V lednu letošního roku představili v praxi v Moravskoslezském kraji lektoři z Policejního prezidia České republiky preventivní projekt „Tvoje cesta onlinem“ (více zde: https://www.policie.cz/clanek/tvoje-cesta-onlinem.aspx).
 
Prevence v kyber prostředí patří i na Frýdeckomístecku mezi priority v oblasti preventivních aktivit. Policisté v regionu oslovili v minulých dnech na besedách více jak sto padesát dětí z několika škol. Je na místě říci, že chování dětí v kyber prostoru se za několik posledních let zlepšilo, avšak mají stále „rezervy“ v tom, jak rozpoznat, že si píší s „predátorem“ a nikoli se svým vrstevníkem. Preventivní program je také doplněn konkrétními případy z Moravskoslezského kraje. Děti byly v rámci přednášek velmi aktivní a bylo zřejmé, že je dané téma zajímá a zvolená forma je pro ně velmi poutavá. Rovněž několik desítek dospělých (metodici prevence základních škol, pracovníci OSPOD a další) mělo možnost zažít projekt v praxi. Je důležité zmínit, že je zacílen také na rodiče, kteří jsou schopni u svých dětí vykonat nejefektivnější prevenci. 

I v následujícím období policisté zavítají v rámci regionu za dětmi i dospělými, aby jim ukázali, jakým způsobem „predátoři“ děti oslovují, či jak využívají toho, co děti sdílejí na sociálních sítích.

por. Mgr. Lukáš Kendzior
komisař oddělení prevence
21. února 2020

vytisknout  e-mailem