Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Bezpečné prázdniny

Novojičínsko - Několik doporučení a rad na prázdniny. 

Je tady léto, teda doby, kdy mají děti prázdniny a s nimi i více volného času, který mohou trávit společně se svými kamarády. S větším množstvím volného času přichází i více dětských úrazů, které si způsobí svým neopatrným chováním.

V následujících řádcích přinášíme několik doporučení jak těmto úrazům předcházet.

Nejčastějšími místy úrazů mimo dětská hřiště jsou silnice, cyklostezky a chodníky. Je důležité používat veškeré dostupné ochranné pomůcky (přilby, loketní a kolenní chrániče), bezpečnostní prvky zdůrazňující viditelnost dětí na silnici.  Rodiče i děti mějte na paměti, že povinnost používat ochrannou přilbu je daná ze zákona, ale především v případě pádu ochrání váš život a zdraví. Nejčastější smrtelné úrazy bývají právě spojené s poraněním hlavy.  Pamatujte, že na silnici mohou děti vyjet samostatně až od 10 let věku. Do té doby musí s nimi být osoba starší 15let.

Další situací kdy dochází k úrazům, je špatné přecházení, přebíhání silnice. Chodec má povinnost být ohleduplný, pozorný a opatrný. Pravidlem je přecházet silnici na bezpečných místech, užít přechodu pro chodce, nebo v místech kde je dostatečná viditelnost a silnice je přehledná. Nebezpečnými místy jsou ulice se zaparkovanými vozidly a místa poblíže hřišť. Pozor ani na přechodu pro chodce nemá chodec absolutní přednost. I tady se musí, než vstoupí do vozovky přesvědčit, zda nic nejede.

Léto je spojeno také s častými soukromými či veřejnými akcemi, při kterých se požívají alkoholické nápoje a drogy. Velice často v letních měsících vyjíždějí policisté s rychlou zdravotnickou službou na místa, kde se nachází v ohrožení života mladý člověk. Příčinou bývá otrava alkoholem nebo psychotropní látkou. Z počátku zábava s kamarády a nakonec osamocený mladý člověk nalezený úplně cizím náhodným kolemjdoucím v bezvládném stavu v ohrožení života. V těchto případech jde opravdu o minuty. A kamarádi, kteří když zjistí, že se něco děje najednou zmizí.

Další kapitolou jsou bezohlední mladí řidiči, překračující rychlost v obci. Dnes mnozí využívají pevné kontrolní informační radary k změření si vlastní rychlosti. Ale pozor, policisté využívají i tato místa se svými radary. Právě v letních měsících se setkáváme také se zvýšeným počtem dopravních nehod. Viníky a poškozenými bývají převážně mladí nezodpovědní řidiči, na motorkách i v automobilech. Většinou způsobené škody na životě, zdraví a majetku odnesou spolujezdci. Proto vždy uvažujete, s kým pojedete.   


Téměř vše již bylo řečeno, ale přeci pro ty, kteří chtějí vědět víc, uvádíme pár odkazů na internet. Preventivní kampaně - Nemyslíš-zaplatíš, Na pivo s rozumem a stránky Besipu. 

I přes tato upozornění Vám všem přejeme krásné prožití prázdnin i se všemi životními nástrahami.


                         Vaše Policie Nový Jičín

Zdroj: www.policie.cz  a internet

Preventivní informace ze dne 1. července 2011.

nprap. Zbyněk Tomšík a por. Mgr. Petr Gřes
tiskoví mluvčí
 
Preventivně informační skupina Nový Jičín
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje

tel.: 974 735 207/8,
mob.:  602 161 739
e-mail:
tisknj@mvcr.cz

vytisknout  e-mailem