Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Bezpečně na sjezdovce

V posledních týdnech před koncem roku se policisté z Preventivně informačního oddělení Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy zaměřují na žáky 2. stupně základních škol a to především na ty, kteří se v prvních týdnech nového roku zúčastní školních lyžařských výcviků. Cílem těchto přednášek je seznámit žáky, ale i pedagogy, s pravidly pohybu osob na sjezdových tratích a dále se základními činnostmi při řešení krizových situací, které se v posledních zimních sezonách stávají čím dále častěji. 

                Na projektu „Bezpečně na sjezdovce“ spolupracují policisté s Českým červeným křížem, Oblastní spolek Praha 9 a dále s partnery - Zdravotní pojišťovnou Ministerstva vnitra a spol. Helia Sport.
                Během přednášky jsou žákům předány základní informace, týkající se správného vybavení zodpovědného lyžaře či snowboardisty, kdy tyto ochranné pomůcky jsou předvedeny na dobrovolnících z řad žáků. Především se jedná o ochrannou přilbu, lyžařské brýle, páteřní chránič a rukavice, ve verzi pro snowboard (s chráničem zápěstí). Aby si žáci uvědomili, že se nejedná o žádné nepříjemné a zbytečné vybavení, které je bude pouze obtěžovat a všelijak škrábat, zapůjčili si jej policisté na ukázku právě od partnera projektu spol. Helia Sport. Taktéž jsou žáci seznámeni se základními pravidly správného oblékání s ohledem na tepelný komfort.
                Stěžejní částí přednášky je seznámení žáků s mezinárodními pravidly pohybu na sjezdových tratích, které byly vydány Mezinárodní lyžařskou federací FIS a které většina okolních států s lyžařskými středisky přijala za své a začlenila je do svého národního práva. Je smutnou skutečností, že v České republice není v současné době žádná právní úprava, která by řešila právě tuto problematiku. Zásah proti bezohledným návštěvníkům sjezdovek je proto velmi komplikovaný a využití jiných obecně platných právních norem není vždy možné. Alespoň, že provozovatelé zimních středisek jsou zodpovědní a zmíněná pravidla FIS začlenili do provozních podmínek lyžařských areálů.
                Poslední část přednášky se zabývá problematikou první pomoci při nehodě na sjezdovce. Základními pravidly způsobu oznámení této krizové situace v Čechách, ale i v zahraničí a následujícími úkony do příjezdu odborné pomoci. Zdravotník Českého Červeného kříže předává žákům, ale i pedagogům, užitečné informace jak se zachovat, na co si dát pozor a čeho se vyvarovat právě při poskytování první pomoci.
                Nakonec jsou z řad žáků vylosováni výherci, kteří správně odpověděli na soutěžní otázku, týkající se právě bezpečí na sjezdovce. Posluchači dostávají drobné dárky, které do projektu věnoval partner, Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra, která dále věnovala sportovní batoh s lékárničkou a lahví na nápoje jako nutnou výbavu pro dozorujícího pedagoga či zdravotníka lyžařského výcviku.
                Policisté z Prevetnivně informačního oddělení věří, že si žáci své lyžařské výcviky užijí a díky nově získaným informacím se budou umět v případných krizových situacích správně zachovat.
 
por. Bc. Penc Ondřej
Odkazy do noveho okna

Bezpečně na sjezdovce

Bezpečně na sjezdovce 

Detailní náhled

Přednáška v tělocvičně1

Přednáška v tělocvičně1 

Detailní náhled

Přednáška v tělocvičně2

Přednáška v tělocvičně2 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem