Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Bezpečně na horách

Ms kraj - policejní lyžařské hlídky opět pomáhají a působí v horských oblastech 

Od prosince 2021 se mohou návštěvníci hor v Moravskoslezském kraji opětovně setkat s policisty vykonávající službu v rámci policejní akce Bezpečně na horách.  Policisté ze speciální pořádkové jednotky jsou ve ski-areálech Beskyd a Jeseníků (Mosty u Jablunkova, Severka, Gruň, Bílá, Pustevny a Ovčárna-Praděd) a to v době, kdy je zde zvýšený výskyt turistů a lyžařů.

Policejní lyžařské hlídky působí zejména preventivně a dohlíží na ohleduplnost lyžařů a snowboardistů při pohybu na sjezdových tratích. V případě potřeby provádí asistenci Horské službě ČR při ošetřování raněných a mnozí policisté zařazeni do lyžařských hlídek mají specializaci jako zdravotníci, tudíž své zkušenosti plně využívají při poskytování první pomoci zraněným nejen na svazích, ale také v jejich blízkosti.

V hůře přístupných oblastech provádí kontroly chat a  rekreačních objektů.

V letošní zimní lyžařské sezóně policisté poskytovali turistům, horské službě  a subjektům CHKO Jeseníky součinnost hned v několika případech.

V druhé polovině prosince 2021 pomoc zraněnému nezletilému lyžaři v na sjezdovce Bílá, kde poskytovali prvotní ošetření, pomoc při transportu zraněného na horskou službu.

V průběhu ledna tři případy – druhý lednový den došlo v lokalitě Třeštík ke zranění turisty, který uklouznul a přisedl si nohu. Bylo podezření na zlomeninu levé holenní kosti, policisté pomohli při ošetření a transportu zraněného. V sobotu 15. 1. 2022 v lokalitě Malenovice, kdy jedna zraněná turistka při přecházení zledovatělé sjezdovky upadla, sjela 50 metrů na kraj lesa a bylo podezření na zlomeninu kotníku. Policisté asistovali horské službě při poskytování první pomoci a také při zajišťování místa přistání vrtulníku a ve stejné lokalitě došlo u dalšího návštěvníka k pádu a zlomenině kotníků, zde policisté pomáhali při transportu na místo, kde byla osoba předána zdravotníkům.

Ve volném terénu pomáhají policisté pracovníkům horské služby při pátrání po pohřešovaných osobách, poskytují součinnost pracovníkům správy chráněné krajinné oblasti při kontrolách skialpinistů, kteří nerespektují vyznačené trasy a vstupujících na místa, kde je pohyb zakázán a tím ohrožují svůj život i životy ostatních.

Policejní lyžařské hlídky jsou ve ski-areálech a v horských oblastech nápomocným článkem a jsou velice kladně hodnoceny nejen ze stran návštěvníků, ale také provozovatelů ski-areálů a pracovníků horské služby.

                                                                                                                                                                     mjr. Bc. Jiroušková Pavla

                                                                                                                                                                     18. ledna 2022

Odkazy do noveho okna

1 lyžaři2

1 lyžaři2 

Detailní náhled

2 lyžařské hlídky

2 lyžařské hlídky 

Detailní náhled

3 lyžaři4

3 lyžaři4 

Detailní náhled

4 lyžaři Praděd

4 lyžaři Praděd 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem