Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Bezpečí seniorů (nejen) v dopravě

MS kraj - Ostrava: Preventisté informovali seniory o aktuálních nástrahách i bezpečném chování v dopravě 

V součinnosti s Centrem bezpečné jízdy Libros Ostrava realizovali moravskoslezští preventisté v pátek 16. července 2021 besedu pro víc jak čtyři desítky seniorů. Účastníci vzdělávacího programu JEDU S DOBOU (víc o projektu www.jedusdobou.cz) byli seznámeni jak s nejaktuálnějšími bezpečnostními tématy, tak s doporučeními pro bezpečný pohyb v silničním provozu.

Úvodem besedy předestřela preventistka široké spektrum možných bezpečnostních témat a problematik. Senioři jsou zvlášť zranitelnými oběťmi, preventisté jim věnují mimořádnou pozornost. Vzhledem k faktu, že v předmětném týdnu byla veřejnosti představena nová kyberkampaň, začátek besedy náležel právě aktuálním bezpečnostním zásadám k prevenci útoků na klienty bank. Počet těchto útoků se zvýšil, stejně jako jejich sofistikovanost. Nová kyberkampaň byla velmi detailně představena viz, proto lze na informace odkázat a pouze krátce připomenout vybrané skutečnosti. Počet vishingových útoků, kdy se pachatel v průběhu telefonátu vydává za policistu či bankéře se šestinásobně zvýšil (dle dat České bankovní asociace). Stejně tak již v prvním pololetí dorovnal počet phishingových útoků loňský rok. Mění se i metody útočníků, klíčová je proto informovanost veřejnosti.

Seniorům bylo předestřeno také pět základních zásad bezpečného pobytu v kyberprostoru (detailně opět tisková zpráva ke kyberkampani). Aktuální téma kyberbezpečí pak vystřídalo bezpečí v dopravě a to rovněž zbrusu nová kampaň „Zpomal, dokud není skutečně pozdě,“ jak jsme již informovali  s problematikou nepřiměřené rychlosti jako nejtragičtější příčiny dopravních nehod.

A protože témat bezpečí, určených seniorům, je skutečně celá řada, senioři si odnášeli po absolvování vzdělávacího programu také publikace moravskoslezské policie Černá kronika aneb ze soudních síní a další, jim určený osvětový materiál, mimo jiné také v podobě křížovek.

Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
oddělení prevence
mjr. Mgr, Gabriela Pokorná
por. Bc. Martina Jablońská
22. července 2021

vytisknout  e-mailem