Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Bezohledného řidiče pomohla dopadnout média a veřejnost

ČESKOLIPSKO - Těžce zraněného chodce ponechal bez pomoci jeho osudu 40letý muž. 

V pondělí 6. srpna odpoledne v katastru obce Trávník srazilo motorové vozidlo 75letého chodce, který stál na okraji vozovky. Řidič na místě nehody ani nezastavil a pokračoval v jízdě dál, aniž by se o osud zraněného jakkoliv zajímal. Muži poskytli pomoc jiní motoristé a zdravotnická záchranná služba ho transportovala letecky do liberecké nemocnice.

Ještě téhož dne jsme po neznámém vozidle a jeho řidiči začali pátrat mimo jiné i prostřednictvím médií. Po odvysílání televizní reportáže se na tísňovou linku Policie ČR 158  přihlásil svědek, který nám poskytl informace o tovární značce hledaného auta i o tom, že je označené firemním logem. Tento občan nebyl přímým svědkem nehody, ale podezřelé vozidlo míjel v inkriminovanou dobu právě na silnici v Trávníku.

Jedná se o dodávkové vozidlo značky Mercedes Benz Vito.  Když se z televizního zpravodajství dozvěděl o sraženém chodci, napadlo ho, že nehodu může mít na svědomí právě řidič této dodávky.  Ten ho totiž v Trávníku svou agresivní jízdou středem silnice ve vysoké rychlosti vážně ohrozil.  Na základě jeho výpovědi, která byla pro nás velice významná, jsme šoféra podezřelého vozidla vypátrali. Je jím 40letý muž z Českolipska. Aby zakryl následky střetu s chodcem, vozidlo záměrně naboural na pozemku svého zaměstnavatele v areálu firmy a zinscenovanou nehodu nahlásil  jako škodní událost, v rámci které u auta v servisu vyměnili světlo. Původní světlo s poškozením z nehody se nám však podařilo i přesto zajistit.

Ve chvíli, kdy ho kontaktovali kriminalisté, se ke sražení chodce i k ujetí od dopravní nehody hned přiznal. Své chování vysvětlil tím, že se obával postihu, který mu za jeho čin hrozí. Svého jednání prý lituje.

Ještě v pátek ho vyšetřovatel obvinil z přečinů těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti a z neposkytnutí pomoci řidičem dopravního prostředku, za což mu hrozí až pětiletý trest odnětí svobody. Na rozhodnutí soudu o vině a trestu si počká na svobodě, nicméně za volant teď delší dobu neusedne, protože jsme mu v souvislosti s jeho bezohledným chováním  v silničním provozu zadrželi řidičský průkaz.

14. 8. 2018
por. Bc. Ivana Baláková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem