Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Bezohledné chování táborníků

PŘÍBRAMSKO - V pátek dne 17. srpna vyjížděli policisté v nočních hodinách k Pilské nádrži u Obecnice, 

kde 42letý muž rozdělal oheň v lesním porostu. Na místě ho přistihla lesní stráž. Nejen, že se v lese oheň vůbec zakládat nesmí, navíc mohl dotyčný svým lehkomyslným až dětinských chováním způsobit v tomto velmi suchém letním období požár velkého rozsahu. Do 50 metrů od okraje lesa se nesmí rozdělávat otevřený oheň a ani odhazovat hořící či doutnající předměty. Muži nyní hrozí ve správním řízení pokuta do výše 15 tisíc korun, svým chováním porušil zákon o lesích.

Chráněnou krajinnou oblast Brdy pomáhá také monitorovat policejní dron, který prověří velké plochy území a mnohdy i špatně přístupný terén. Prostředek je využíván zejména k odhalování či dokumentaci protiprávního jednání směřujícího proti životnímu prostředí, jako jsou nelegální skládky, nepovolená těžba lesních prostorů a nelegální rozdělávání ohně. Nápomocen je také při pátracích akcích a monitorovacích letech.

Bezpilotní rotorový univerzální systém vyhledává ohně pomocí termo kamery, kterou je osazen. Snímaný obraz z kamery je přenášen na pozemní zobrazovací stanici, kde jej v reálném čase sleduje pilot. Ten následně na místo vysílá pozemní hlídku, se kterou je ve spojení pomocí radiostanice. Stroj obsluhuje sedm vyškolených pilotů, jde o policisty, kteří se zároveň věnují i běžné práci na oddělení. Ve vzduchu jsou drony v průměru sedmí dní v měsíci.

por. Bc. Monika Schindlová, DiS.
tisková mluvčí
P ČR Příbram
20. srpen 2018

vytisknout  e-mailem