Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Bez přilby, zato s alkoholem

VYŠKOV: Cyklistce hlídka naměřila 2,5 promile. 

O tom, že alkohol nepatří ani za řídítka jízdního kola, se v sobotu na vlastní kůži přesvědčila cyklistka z Vyškova. V sobotu 1. července v pozdních večerních hodinách nezvládla řízení svého bicyklu  a upadla na komunikaci. Dechová zkouška objasnila příčinu pádu- dopravní policisté naměřili ženě 2,5 promile alkoholu. Záchranáři převezli ženu s předběžně lehkým zraněním do vyškovské nemocnice. Bohužel neměla cyklistka na hlavě ochrannou přilbu.

Připomínáme, že i cyklista je řidičem, byť nemotorového vozidla. Platí pro něj tedy zákaz požívání alkoholických nápojů před či během jízdy. Ženu čeká u správního orgánu tučná pokuta (až 20 tisíc korun). Alkohol za řídítka rozhodně nepatří. Ohrožuje tak nejen cyklistu, ale i ostatní účastníky silničního provozu.

Policisté doporučují při jízdě na kole vždy použít přilbu, i když zákon ukládá její nošení pouze do 18 let věku. Není jen frází, že v mnohých případech může zachránit cyklistovi život nebo zabránit vážným poraněním hlavy. Policisté na tuto skutečnost upozorňují na preventivních akcích „ Na kole jen s přilbou“, které probíhají  a budou probíhat po celé letní období v rámci Jihomoravského kraje (viz. foto), některé i za účasti BESIPU Jmk.

por. Mgr. Alice Musilová, 3.7.2023

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem