Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Besedy se seniory ke kyberkriminalitě

Opavsko - preventisté informují seniory o podvodech na internetu 

Jak se nestát obětí trestné činnosti a jaké lsti používají podvodníci na internetu? To bylo hlavním tématem besed pro seniory, které proběhly na Opavsku v měsíci říjnu a listopadu. 

V říjnu se policejní preventisté setkali s členy klubu seniorů „StOpa“ v Opavě, v listopadu se seniory „OROS“ Opava a naposledy ve čtvrtek 24.11.2022 se seniory klubu obce Píšť na Hlučínsku.

Kyberkriminalita se nevyhýbá ani seniorům, a proto je také nutností starší věkovou skupinu průběžně seznamovat s triky podvodníků, kteří páchají trestnou činnost v kyberprostoru. Senioři v rámci besed byli seznámeni s podvody přes inzerát, phishingovými útoky, které přichází na email či prostřednictvím zpráv na mobilní telefon a podvody na sociálních sítích. Dále také s legendou amerického vojáka nebo legendou bankéře a policisty.

Policisté zmínili i praktiky podvodníků a zlodějů, které se odehrávají na ulici, před domem ve vlastním příbytku nebo například při nakupování. V souvislosti s obdobím podzimu a zimy rovněž zazněla problematika bezpečnosti v dopravě.

Závěrem byli posluchači obeznámeni s možnostmi, kde pravidelně mohou sami, z pohodlí vlastního domova, získávat aktuální informace k problematice trestné činnosti páchané na seniorech. Jednou z možností je například pořad Českého rozhlasu Ostrava, na kterém spolupracují policisté Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje a každý týden připravují novou nahrávku, jejíž cílem je se z dané situace poučit a hledat způsob, jak se nebezpečným situacím vyhnout. Více informací o pořadu „Bezpečný průvodce džunglí zločinu“ je možné získat zde: https://ostrava.rozhlas.cz/bezpecny-pruvodce-dzungli-zlocinu-8462526/o-poradu.

Policisté seniorům připravili i drobné dárky v podobě společenské hry „Kterak obětí se nestáti“, knih, brožur, tiskovin, reflexních pásků a osobních alarmů.

Preventivní programy pro seniory probíhají po celý rok napříč celým moravskoslezským krajem a kluby, spolky či jiné organizace sdružující seniory o ně mohou žádat Oddělení prevence Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje.

por. Bc. Pavla Welnová / Oddělení prevence / Opava 25.11.2022

Odkazy do noveho okna

Beseda se členy klubu StOpa Opava

Beseda se členy klubu StOpa Opava 

Detailní náhled

Beseda se seniory obce Píšť

Beseda se seniory obce Píšť 

Detailní náhled

Beseda se seniory OROS Opava

Beseda se seniory OROS Opava 

Detailní náhled

Klub seniorů obce Píšť

Klub seniorů obce Píšť 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem