Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Beseda pro seniory

NYMBURSKO – V rámci Mezinárodního dne seniorů navštívila policejní preventistka Senior dům v Hořátvi. 

Každý 1. říjen roku patří naším nejstarším spoluobčanům, neboť na tento den připadá Mezinárodní den seniorů. Policisté připravili besedu pro seniory, která byla zaměřena především na preventivní rady jak se nestát obětí trestného činu. Účastnilo se jí celkem 8 seniorů ze Senior domu v Hořátvi a bylo to velice příjemné setkání. Na skutečných případech bylo prezentováno, jak pachatelé využívají důvěřivosti seniorů a pod jakou lstí si ji většinou získávají. Nejčastěji jsou využívány záminky pracovníků různých firem, kteří přišli udělat odpis elektroměrů, plynu atd. Po vpuštění do domu pak využijí nestřeženého okamžiku majitele a odcizí uschované peníze. Někdy se jedná i o celoživotní úspory! Nemalá část přednášky byla také věnována přiblížení problematiky internetové kriminality a přibývajících případů podvodu formou vishing.

PROTO:

·         Nebuďte důvěřivý a nikdy do domu nevpouštějte nikoho cizího

·         V případě, že se v obci chystají právě zmiňované odečty, termíny vám jsou dostatečně dopředu oznámeny!

·       Ani v případě, že cizí osoba využije lsti, že potřebuje přivolat pomoc např. k dopravní nehodě, nevpouštějte osoby do domu! Pomoc přivolejte samy.

·         Nikdy nedůvěřujte osobám, které vás kontaktují telefonicky a vydávají se za vaše syny, dcery, vnuky, vnučky a požadují půjčení peněz v tíživé situaci. Pokud se vám toto stane, ihned kontaktujte příbuzného a informaci si ověřte. Nikdy nepředávejte peníze osobám, které neznáte! Pachatelé jsou v těchto věcech velice nápadití a vymyslí si cokoliv, aby získali vaší důvěru a mohli krást!

·         Policie ČR a ani banka po vás nikdy nepožaduje přístupové údaje k vašemu bankovnímu účtu, proto je nikdy nesdělujte!

Buďte ostražití a nenechte se ovlivnit cizími lidmi! V případě jakýchkoliv pochybností se neváhejte obrátit na Policii ČR na bezplatné telefonní lince 158. 

Více o Mezinárodním dni seniorů naleznete zde.

por. Bc. Petra Potočná
komisař
4. října 2021

vytisknout  e-mailem