Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

„Bereš? Zemřeš!! v Třinci“

Ms kraj - beseda ke kampani se uskutečnila 23. 6. 2016 v Třinci 

plakat-obrazek-maly.jpgKrajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje realizuje preventivní projekt pro děti, mladistvé a samozřejmě jejich pedagogy s názvem „Bereš? Zemřeš!!“

Projekt byl představen v prosinci roku 2015, veškeré informace i spoty naleznete na http://www.policie.cz/clanek/beres-zemres.aspx (v závěru textu jsou umístěny spoty i letáky, vše lze využít ke zveřejnění). Dospívající si často neuvědomují, že nejen výroba a prodej drog jsou trestné, ale také jednorázové poskytnutí či zprostředkování omamné či psychotropní látky v minimálním množství je trestným činem!

V uplynulém pololetí realizovali moravskoslezští policisté na šest desítek besed a přednášek v rámci tohoto projektu, kterých se zúčastnilo na 2 500 žáků a studentů základních i středních škol. Projekt je často pozitivně hodnocen pedagogy i žáky. Obrazový spot „Bereš? Zemřeš!!“ už zhlédlo víc jak 65 000 lidí.

Jedna z posledních akcí byla uskutečněna 23. 6. 2016 v Třinci. Beseda byla uspořádána městem Třinec.

Studenty informoval o úskalích a rizicích drog přednosta Ústavu soudního lékařství FNO MUDr. Igor Dvořáček, Ph.D., kdy připomněl také nutnost odborné lékařské pomoci v situacích, které mohou nastat po požití drog. Vzhledem k cílové skupině byly zmíněny některé život ohrožující situace, ke kterým došlo po požití tzv. tanečních drog. Trestněprávní rovinu problematiky nealkoholové toxikomanie pak předestřel žákům por. Mgr. Jan Syslo, komisař služby kriminální policie a vyšetřování územního odboru Frýdek-Místek.

V úvodu besedy byli oceněni autoři vítězných výtvarných prací soutěže „Drogová problematika v představách studentů.“ Ocenění převzali studenti z rukou starostky města Třince, RNDr. Věry Palkovské a plk. Mgr. Tomáše Kužela, ředitele moravskoslezské policie.

Starostka Věra Palkovská uvedla: „Jsem velmi ráda, že krajské ředitelství šlo do této akce společně s námi a věřím, že se nám podařilo společně přesvědčit přítomné studenty, že nic nestojí za to, aby drogu vůbec vyzkoušeli, protože takové experimenty končí vždy hodně špatně.“

„Cílem celého spektra naší preventivní činnosti je informovat, jak mohou drogy ohrozit i změnit život. Závěr a vlastní rozhodnutí je však na každém jednotlivci“, dodal plk. Tomáš Kužel. V uplynulých letech jsme vedli vyšetřování okolností trestných činů, kdy se obětí v důsledku intoxikace drogou stali právě mladí lidé. Připomenout lze skutek, kdy byla droga poskytnuta studentce za úklid. Jindy byl pervitin darován k narozeninám a poslední život ohrožující situace dívky po požití tzv. taneční drogy byla v těchto dnech řešena v řízení u soudu.

Nicméně moravskoslezské policie pamatuje v preventivní činnosti i na nejmenší. Při besedách jsou využívány také naše Policejní pohádky, konkrétně „Jak droga zatemnila Petříkovi mysl“, spolu s pohádkou „Jak Frantík a Terezka zkoušeli tatínkovo víno“. Tyto pohádky náleží mezi příběhy, které děti velmi zajímají a zpravidla čtenáře doslova zasypou množstvím otázek. Současně lze při vzdělávání dětí využít i pracovní listy s tématem návykových látek.

Statistické údaje k tématu drog:

Odhalování kriminality související s nedovolenou výrobou, distribucí či přechováváním omamných a psychotropních látek je prioritou moravskoslezské policie. V prvních měsících roku 2016 zahájili moravskoslezští kriminalisté trestní stíhání pro předmětnou trestnou činnost celkem 193 osob. Za stejné období zajistili policisté v letošním roce 18 varen a 16 pěstíren.

 

                                                                                   mjr. Mgr. Gabriela Holčáková
27. 6. 2016  |  vedoucí OTP

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mediální ohlasy: TV POLAR, MĚSTO TŘINEC
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
 

01_beres_zemres.jpg 03_beres_zemres.jpg 02_beres_zemres.jpg

                                                                                            

vytisknout  e-mailem