Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Benešovští kriminalisté objasnili další případy krádeží a obviněný skončil ve vazbě

BENEŠOVSKO - S případy významně pomohli strážníci Městské policie Benešov. 

Další úspěšně objasněné případy krádeží na Benešovsku si mohou připsat benešovští kriminalisté. Ti v minulém týdnu obvinili 33letého recidivistu a současně podali podnět státnímu zástupci k návrhu vzetí obviněného do vazby, kde následně i obviněný skončil.

Podle kriminalistů měl tento muž spáchat hned 5 trestných činů, proto jej obvinili ze spáchání pokračujícího přečinu krádeže, přečinu nebezpečného vyhrožování, porušování domovní svobody, neoprávněného zásahu do práva k domu, bytu nebo nebytovému prostoru a poškození cizí věci.
Za výše uvedené skutky mu hrozí až 5letý trest odnětí svobody.

Obviněný se měl na začátku měsíce března přes rozbité okénko vloupat do osobního vozidla Renault, které bylo zaparkované v ulici U Pivovaru v Benešově. Z vozidla odcizil bundu, doklady od vozidla, nářadí a majiteli způsobil škodu ve výši 6 tisíc korun.

V průběhu měsíce března a poté ještě začátkem dubna neoprávněně vniknul do bytu bývalé přítelkyně, kde nějakou dobu bez jejího svolení a vědomí neoprávněně pobýval. Dokonce vyměnil zámky, aby ženě znemožnil vstup, vyházel její osobní věci a oblečení z okna na ulici a poškozené vyhrožoval i újmou na zdraví, stejně tak vyhrožoval dalšímu členu její rodiny. Strážníci Městské policie Benešov v celé věci s benešovskými policisty spolupracovali a významně pomohli s dopadením podezřelého, kterého vypátrali a převezli policistům na obvodní oddělení k dalším úkonům.

Na konci března, v době od 25. do 26., vypáčil ten stejný muž vstupní vrata a následně i dveře do bytu a dílny v Husově ulici. Odsud odcizil věci v celkové výši téměř 300 tisíc korun. Jednalo se například o značkové hodinky, zlaté šperky, rybářské potřeby, herní konzoli, oblečení, ale i finanční hotovost. Téměř všechny odcizené věci se benešovským kriminalistům podařilo dohledat a majiteli budou navráceny.

Poslední skutek, který policisté obviněnému přisuzují, je vloupání do budovy divadla v Tyršově ulici. Násilím se přes uzamčené dveře, jejich částečným vylomením, dostal dovnitř, ale pravděpodobně nenašel nic zajímavého a odcizil pouze jednu lahev sektu. Na poškozených dveřích vznikla škoda přes 12 tisíc korun. Strážníci městské policie poškozené dveře zpozorovali, proto se rozhodli do objektu vstoupit a zjistit, zda se na místě nenachází pachatel, který se do objektu vloupal, ten ale místo již opustil. Celou věc si převzali benešovští kriminalisté, kteří nadále spolupracovali s městskou policií, která s dopadením podezřelého muže i v tomto případě významně pomohla. Hlídka strážníků na ulici zpozorovala muže odpovídajícího popisu podezřelého ze zajištěných kamerových záznamů a na místo přivolala benešovské policisty, kteří si muže odvezli k výslechu. 

Z důvodné obavy, že obviněný muž uprchne nebo se bude skrývat, aby se vyhnul trestnímu stíhání a že bude opakovat trestnou činnost, byl obviněný vzat do vazby.

por. Ing. Bc. Barbora Schneeweissová
tisková mluvčí
26. dubna 2023

vytisknout  e-mailem