Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Benešovská hlídka zadržela dva podezřelé muže

BENEŠOVSKO – Kradli v době vyhlášeného nouzového stavu. 

V sobotu dne 28. března letošního roku, v časných ranních hodinách, policisté přijali oznámení o vloupání do stavebnin v ulici Křižíkova v Benešově. Policejní hlídky okamžitě vyjely na místo celou událost prověřit. Na základě prvotních informací zjistily, že pachatelé poškodili plot, kterým se dostali do areálu stavebnin. Následně poškodili část plechové stěny stavebního skladu, vnikli dovnitř a odcizili vibrační desku, jejíž hodnota se pohybuje kolem čtyřiceti tisíc korun. Během prověřování policisté získali také poznatky, které směřovaly přímo k osobám pachatelů, proto po nich ihned začali pátrat. Během pár minut se jim podařilo vypátrat a zastavit vozidlo, jehož posádku tvořili dva podezřelí muži. Jejich vozidlo nebylo tak úplně prázdné. Uvnitř auta se totiž nacházela odcizená vibrační deska ze stavebnin. Policisté oba muže zadrželi a kriminalisté je ještě téhož dne obvinili ze zločinu krádeže spáchaného ve spolupachatelství. Zároveň zjistili, že oba obvinění muži byli v posledních třech letech za majetkové trestné činy pravomocně odsouzeni. Kriminalisté podali zároveň příslušnému státnímu zástupci podnět k podání návrhu na vzetí obviněných do vazby. Okresní soud následně rozhodl o umístění obviněných do vazby, kam byli eskortováni.

Za páchání určitých trestných činů v době vyhlášeného nouzového stavu stanoví zákon vyšší trestní sazby. Jedním z těchto trestných činů je krádež. Zákon hovoří jasně:

,,§ 205 Krádež

(4) Odnětím svobody na dvě léta až osm let bude pachatel potrestán,

(b)spáchá – li takový čin za stavu ohrožení státu nebo za válečného stavu, za živelní pohromy nebo jiné události vážně ohrožující život nebo zdraví lidí, veřejný pořádek nebo majetek“

Za běžného stavu za trestný čin krádež hrozí až dvouletý trest odnětí svobody. Pokud se pachatel dopustí krádeže v době nouzového stavu, trestní sazba je již vyšší a za mřížemi tak může strávit až osm let.

por. Bc. Veronika Čermáková
tisková mluvčí
P ČR Benešov
15. dubna 2020

vytisknout  e-mailem