Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

BENAMO na Královéhradecku

Bezpečně na motorce  

V průběhu dne 14. 10. 2010 se policie z Hradce Králové zapojila do projektu BENAMO. Projekt, jehož duchovním otcem je vedoucí motoklubu resp. neziskové organizace DOLY BIKERS o.s. motorkář Jaroslav Mach, podporuje bezpečnou jízdu na motorce. Podpora je míněna, tím, že člen klubu navštěvuje střední školy a jejím žákům sděluje důležité informace, poznatky, zkušenosti a rady spojené s jízdou na motocyklu.
V průběhu měsíce října se do daného projektu zapojila Policie České republiky konkrétně pracovníci Preventivně informačních skupin a Dopravních inspektorátů Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje. 
Třetí setkání v Královéhradeckém kraji (předchozí setkání byly na Náchodsku a Trutnovsku) se uskutečnilo v Hradci Králové, které začalo již v 8:30  v první ze tří středních škol. Jednalo se o Střední průmyslovou školu ul. Hradecká, Střední odbornou školu a Střední odborné učiliště ul. Hradební  a Střední odbornou školu a Střední odborné učiliště ul. Vocelova.  Každé ze škol již byli v dohodnutý čas v multimediální učebně přítomni posluchači z řad žáků, kteří již sedlají jednostopé vozidlo, či v krátké době budou, nebo mají o zajímavé informace zájem. V učebně po přivítání a představení projektu, bylo k žákům hovořeno, jak ze strany Jardy Macha, tak i od přítomných policistů. Výklad doplňovaly ilustrační obrázky motocyklů. Na závěr besedy žáci vyslechli informace o dopravní nehodovosti motocyklistů spojené s ukázkou důsledků dopravních nehod.

Jelikož je projekt velmi úzce spojen s jízdou na motocyklu, přijel tedy přednášející motorkář a policisté na motocyklech. Tyto motocykly, kterých bylo celkem šest, si měli žáci možnost prohlédnout v druhé části setkání, což byla druhá vyučovací hodina. Motocykly byly zaparkované v těsné blízkosti školského zařízení a žáci po ukončení první části neváhali ani minutu a už se přesouvali ke strojům. K vidění zde byl stroj v „barvách“ Doly Bikers o.s. to Honda VTX 1800 C a dále motocykly užívané Policií České republiky ve služebním výkonu značek Jawa, Honda, Yamaha. V druhé části byl v prostoru u motocyklů čas na zodpovězení konkrétních dotazů žáků, ukázku strojů a jejich výbavy, detailní popsání bezpečnostních prvků, či výstroje užívané při jízdě.

Dle sdělení pedagogů byl o účast na besedách velký zájem, posluchači při výkladu pozorně vnímali, což signalizoval naprostý klid v učebně (mimo slova výkladu) a při ukončení setkání zněl z řad žáků potlesk. Vzhledem k tomu je velmi pravděpodobné, že ve společném projektu bude na Královéhradecku pokračováno.

fotogalerie k zhlédnutí zde
Více k projektu BENAMO s policií zde
Napsali o nás na iDNES.cz

nprap. Jan Čížkovský
14. 10. 2010
 

vytisknout  e-mailem