Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Kriminalistický ústav

Policie České republiky – Kriminalistický ústav

Během taktického cvičení IZS byl nasazen i DVI tým

U vodní nádrže Kateřina v obci Modlany na Teplicku proběhlo 8. září 2016 taktické cvičení složek Integrovaného záchranného sytému, kterého se zúčastnil také DVI tým vedený Kriminalistickým ústavem Praha Policie ČR. 

Námětem cvičení byla dopravní nehoda turbovrtulového letadla
Během letu směr Drážďany hlásí pilot explozi a pokles tlaku v prostoru pro cestující. Jeden z motorů přestává fungovat, letadlo ztrácí tah, rychle klesá… Na palubě začíná panika. Pilot se snaží nouzově přistát na poli v katastru obce Modlany nedaleko vodní nádrže Kateřina. Letadlo se však stává neovladatelným. Řítí se rychle k zemi. Dopadá a začíná hořet. Na místě umírá nebo je těžce zraněna většina ze 70 pasažérů…. Scéna, jako vystřižená z katastrofického filmu. I scénáristé se bohužel někdy inspirují reálnými událostmi.

Složkám IZS začíná náročná práce
Na místo neštěstí se ihned dostaví složky Integrovaného záchranného systému (IZS) – Hasičský záchranný sbor, Záchranná služba a Policie ČR. Každá ze složek zde má svoji roli a nezastupitelné místo. Podrobné informace o jejich činnosti najdete v tiskové zprávě Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje:

Taktické cvičení IZS – pád letadla
http://www.policie.cz/clanek/takticke-cviceni-izs-pad-letadla.aspx

 

Cvičení IZS 01

Specialisté na identifikaci nastupují jako poslední
Po ošetření zraněných a provedení neodkladných úkonů na místě činu je povolán DVI tým – tým specialistů na identifikaci obětí hromadných neštěstí. „Antropologové, genetici, daktyloskopové, dokumentaristé, soudní lékaři a stomatologové plnili své úkoly přesně podle stanovených postupů, jako kdyby se jednalo o skutečnou havárii,“ uvedl vedoucí týmu plk. Mgr. Petr Bendl, Ph.D., z Kriminalistického ústavu Praha (KÚP). Tým tvoří dvě skupiny. Post mortem skupina provádí úkony směřující k identifikaci na místě neštěstí a na pitevně. Ante mortem skupina poté kompletuje a vyhodnocuje všechny získané údaje.   

 

Identifikace oběti musí být stoprocentní, říká vedoucí DVI týmu
„Nalezené oběti jsme zaměřili pomocí GPS a připravili pro transport do stanu DVI týmu, kde máme veškeré vybavení, s nímž můžeme provést základní identifikační úkony. Zde jsme ve spolupráci se soudním lékařem, který provedl prvotní prohlídku těla, vše pečlivě zadokumentovali - pořídili fotografie těla a nejrůznějších detailů, jako jsou např. tetování, jizvy, mateřská znaménka, protože to vše může sehrát důležitou roli při následné identifikaci jedince. Pořídili jsme rovněž fotografie oblečení a všech osobních věcí, které se u oběti našly,“ přiblížil postup ohledání dokumentarista KÚP kpt. Bc. Petr Švarc. Veškeré údaje znalci zapisují do speciálních růžových formulářů, které pro účely identifikace sestavil Interpol. V reálných situacích se z těla oběti odebere vzorek k analýze DNA, stomatologové pořídí rentgen zubů a je-li to možné, odeberou se oběti kontrolní otisky prstů.

 

Cvičení IZS 02

Další členové týmu (ante mortem skupina), poté kompletují a vyhodnocují získané údaje. „V reálné situaci by kriminalisté navázali kontakt s rodinou předpokládané oběti, zajistili potřebné srovnávací materiály, jako jsou např. fotografie oběti, její stomatologické či zdravotní záznamy, odběr biologických vzorků z místa bydliště oběti nebo od příbuzných osob k porovnání DNA,“ vysvětlil plk. Bendl a dodal, že veškerá data se posléze porovnávají s cílem jednoznačně potvrdit nebo vyloučit identitu oběti. „Identifikace je velice důležitá i z důvodu dědického řízení, vyplácení sirotčích dávek, proto musí být stoprocentní,“ uzavřel plk. Bendl.   

 

DVI tým České republiky vznikl za podpory projektu Švýcarsko-české spolupráce. Fakticky existuje od roku 2013 a jeho činnost koordinuje Kriminalistický ústav Praha.

Cílem cvičení bylo mimo jiné prověřit schopnosti velitele zásahu a vedoucích pracovníků IZS při společném řízení sil a prostředků, prověřit schopnost spolupráce složek IZS při rozsáhlé a dlouhotrvající mimořádné události na operační, strategické a praktické úrovni.  

 

Mediální výstupy z cvičení
http://www.homerlive.cz/u-modlan-spadlo-letadlo-cvicne/
http://www.udalosti112.cz/obrazem-na-teplicku-se-zritilo-dopravni-letadlo-se-sedmdesati-pasazery-na-palube-nastesti-jen-cvicne/#utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=obrazem-na-teplicku-se-zritilo-dopravni-letadlo-se-sedmdesati-pasazery-na-palube-nas

 

kpt. Mgr. Petra Srnková
Kriminalistický ústav Praha Policie ČR
13. září 2016

 

 

 

Odkazy do noveho okna

cvičení 03

cvičení 03 

Detailní náhled

cvičení 11

cvičení 11 

Detailní náhled

cvičení 14

cvičení 14 

Detailní náhled

cvičení 16

cvičení 16 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem