Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Bagrista nalezl munici

ŽĎÁRSKO: Policisté vyjížděli k nálezu munice z druhé světové války 

Ve středu 26. července po jedenácté hodině dopoledne přijali policisté na integrovaném operačním středisku informaci o tom, že při provádění stavebních prací na silnici v obci Matějov nalezl bagrista munici. Z tohoto důvodu do Matějova operační důstojník vyslal policisty z obvodního oddělení ze Žďáru nad Sázavou, kteří místo nálezu zajistili a přivolali pyrotechnika. Pyrotechnik po příjezdu potvrdil, že se skutečně jedná o munici pocházející z druhé světové války, a to konkrétně o dělostřelecký granát ráže 75 milimetrů, který řádně zajistil a převezl jej k odborné likvidaci.

V Kraji Vysočina stále dochází k nálezům nevybuchlé munice, která pochází zejména z období druhé světové války. Výjimečné však nejsou ani nálezy munice z období první světové války nebo z meziválečného období. Nebezpečí nalezené munice tkví zejména v tom, že není zřejmé, v jakém stavu se nachází iniciační mechanismy. Některé mohou být vlivem času naprosto nefunkční, jiné se časem stanou maximálně citlivými a při jakékoliv neodborné manipulaci může dojít k jejich aktivaci.

Pokud tedy kdekoli, ať již při výkopových pracích, při úklidu ve starých objektech nebo na procházce v lese, naleznete podezřelé předměty a budete mít byť jen sebemenší podezření, že by se mohlo jednat o munici, či její součásti, dodržujte následující pokyny:

  • Přerušte veškeré práce
  • S předmětem nemanipulujte a nedotýkejte se ho
  • Přivolejte Policii České republiky
  • Dle vašich možností zajistěte, aby se do příjezdu policie k předmětu nikdo nepřibližoval

Za žádných okolností se neobávejte nález munice ohlásit. Činíte tak v dobré víře a ve snaze zabránit škodám na životech, zdraví a majetku osob.

nprap. David Linhart, vrchní inspektor

27. července 2017

vytisknout  e-mailem