Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Až se "UCHO" utrhlo

NÁCHODSKO - Policie obvinila 2 muže, které celníci zadrželi při obchodování s neznačeným tabákem. 

Společná tisková zpráva Celní správy a Policie České republiky:

V minulých dnech se při akci "UCHO" podařilo celníkům Generálního ředitelství cel odboru pátrání Hradec Králové dopadnout přímo při činu dva muže, jež na Náchodsku nezákonně distribuovali neznačené a nezdaněné cigarety a tabák, únik na spotřební dani vyčíslili na více než 462 tisíc korun. Policisté Služby kriminální policie a vyšetřování, oddělení hospodářské kriminality v Náchodě, s nimi vzápětí zahájili úkony trestního řízení.

Několik měsíců celníci sledovali činnost aktivní dvojice, čtyřicetiletého Čecha a dvaašedesátiletého Poláka. V okamžiku, kdy si vzájemně předávali výměnou za cigarety a tabák finanční hotovost, zasáhli.  Na místě provedli důkladnou prohlídku osobního automobilu a následovala domovní prohlídka a prohlídky jiných prostor. Při nich celníci zajistili 17 tisíc kusů neznačených cigaret, 14,5 kilogramu neznačeného tabáku, dále finanční hotovost v české a polské měně a listinné i jiné důkazní prostředky důležité pro trestní řízení. Únik na spotřební dani, o nějž podloudní obchodníci připravovali svojí nelegální činností státní kasu, dosáhl výše 462 295,- korun.

Oba podezřelé včetně nashromážděných důkazů, cigaret a tabáku celníci předali Službě kriminální policie a vyšetřování Policie České republiky Náchod.

Následně s oběma muži, cizincem ve věku 62 let a mužem z Náchodska ve věku 40 let policisté zahájili úkony trestního řízení. Kriminalisté nyní dvojici mužů viní z toho, že při obchodování s neznačeným tabákem a cigaretami po dobu tří let krátili spotřební daň, přičemž ošidili státní pokladnu o částku přesahující 462. 000 korun. Jen při samotném zadržení v minulých dnech, při kterém u obou podnikavců celníci našli a zabavili 17 tisíc nekolkovaných cigaret různých značek a 14,5 kg tabáku, neodvedená spotřební daň činila 70.500 korun.

Proti oběma mužům Policie ČR zahájila trestní stíhání pro trestný čin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Vzhledem k výši vyčíslené škody jim oběma hrozí trest odnětí svobody od šesti měsíců do tří let, či trest zákazu činnosti. Vyšetřování proti dvojici probíhá na svobodě.

Foto/Celní úřad

por. Ing. Jitka Fajstavrová
tisková mluvčí
Celní úřad pro Královéhradecký kraj 
+420 495 756 221 
+420 602 372 515 
j.fajstavrova@cs.mfcr.cz,

por. Mgr. Eva Prachařová  
komisař  
Krajské ředitelství policie Královéhradeckého kraje 
Oddělení tisku a prevence 
+420 974 534 207 
+420 724 183 755 
krph.tisk.na@pcr.cz

Odkazy do noveho okna

Akce Ucho

Náchodsko, 5/2017 

Detailní náhled

Akce Ucho

Náchodsko, 5/2017 

Detailní náhled

Akce Ucho

Náchodsko, 5/2017 

Detailní náhled

Akce Ucho

Náchodsko, 5/2017 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem