Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Pardubický kraj - název

Policie České republiky – KŘP Pardubického kraje

Až 300 neomluvených hodin

SVITAVSKO a CHRUDIMSKO - Za neplnění školní docházky dítěte tento týden stíháme hned několik zákonných zástupců. 

děti
Matka dvou nezletilých chlapců ze Svitavska se zodpovídá z podezření z trestného činu ohrožení výchovy dítěte. Oba synové se údajně stavěli ke školní docházce nezodpovědně. Matka je z počátku před školu odvezla, ale oni údajně odmítli vystoupit z vozidla. Občas jim absenci různě omlouvala, později ale přestala jejich chování tolerovat a žádné omluvenky jim nevypsala. Starší syn měl k 31. lednu 214, mladší dokonce 251 zameškaných hodin.

Stejné obvinění čeká maminka z Chrudimska. Její dcera dokonce nad oběma chlapci vítězí, protože za uplynulé pololetí má 321 neomluvených hodin. Od 22. 11. loňského roku už i kantoři pomalu zapomínají, jak žákyně základní školy vypadá - od konce listopadu ji totiž v budově školy nezahlédli. Paradox je i v tom, že za stejný trestný čin byla tato žena v minulosti odsouzena a trest odnětí svobody v délce 10 měsíců vykonala v lednu roku 2018.

Oběma ženám za ohrožení výchovy dítěte hrozí trest odnětí svobody. První je ohrožena dvouletou sazbou, druhá vzhledem k opakovanému jednání může skončit ve vězení až na dobu 5 let.

Tyto ženy nejsou jediné, které se v souvislosti s ukončeným pololetím ze záškoláctví svých dětí zodpovídají. Upozorňujeme, že devítiletá školní docházka je povinná a právě rodič je tím, kdo za plnění docházky dítěte nese odpovědnost.

por. Mgr. Eva Maturová
tisková mluvčí
5. února 2020

vytisknout  e-mailem