Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Auto skončilo na střeše

KRAJ – Smyk mladé řidičky naštěstí neskončil tragicky. 

Ve čtvrtek 7. listopadu 2019 v poledne přijal operační důstojník hlášení o dopravní nehodě, ke které došlo na silnici III. třídy v obci Dobrá Voda u Hořic. Dvacetiletá řidička osobního automobilu Peugeot se po projetí levotočivé zatáčky na přímém úseku komunikace vyhýbala protijedoucímu vozidlu. Při tom najela svým pravým kolem na pravou krajnici a následně ve snaze vrátit se zpět na komunikaci zřejmě dostala smyk a vyjela mimo komunikaci, kde narazila do stromu. Nárazem byla odhozena zpět na vozovku, kde se svým automobilem otočila na střechu.
 
Policisté na místě provedli dechovou zkoušku, která přítomnost alkoholu v dechu u řidičky vyloučila. Předběžnou škodu policisté vyčíslili na 30 tisíc korun.

Veškeré okolnosti dopravní nehody jsou v šetření hradeckých dopravních policistů.

S ohledem na tuto dopravní nehodu, policisté radí, jak zvládnout smyk:
Nejlepší způsob, jak se smyku vyhnout, je zpomalit. Při pomalejší jízdě je v kontaktu se silnicí větší plocha běhounu, což zlepšuje záběr. Smyk se může přihodit i tomu nejopatrnějšímu řidiči. Pokud se automobil dostane do smyku, nedupejte na brzdy. Pokud máte ABS, nepumpujte brzdovým pedálem. Místo toho sešlápněte a podržte brzdový pedál a stočte řízení ve směru smyku. Pozor také na dobře známý a nebezpečný jev, a to tzv. Aquaplaning. Při aquaplaningu se v prostoru mezi pneumatikou a vozovkou vytváří souvislá vrstva vody, a kvůli té se vozidlo stává zcela neovladatelným. K této situaci dochází často zcela nečekaně, bez předchozích varovných signálů. Když dostanete aquaplaning, nebrzděte, nepřidávejte plyn, zbytečně netočte volantem. Snažte se držet kola v přímém směru, povolte pedál plynu, sešlápněte pedál spojky a vyčkejte, až vozidlo bude mít zase kontakt s vozovkou.

Obecně lze tedy použít pravidlo – nebrzdit, vyšlápnout spojku a vyrovnávat jízdu.

Smyk přední nápravy (vůz dostatečně nezatáčí)
•    Ubrat plyn
•    Nepoužívat brzdu
•    Volantem pouze vyrovnávat, aby vůz zůstal na silnici
•    Sešlápnout spojku do doby, než se podaří smyk vyrovnat
Smyk zadní nápravy (auto se točí kolem své osy)
•    Ubrat plyn
•    Nikdy nebrzdit
•    Natočit volant proti vybočení zádi a sešlápnout spojku (když se záď auta natočí doprava, točte volantem doleva a naopak-dráha vozu by se měla vyrovnat a měli byste zůstat na silnici)

por. Mgr. Lucie Konečná
8.11.2019, 10:00 hod.

Odkazy do noveho okna

dopravní nehoda

dopravní nehoda 

Detailní náhled

dopravní nehoda

dopravní nehoda 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem