Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Auto není trezor

Především vy sami podstatně ovlivňujete to, zda se vaše vozidlo stane předmětem zájmu zlodějů či nikoliv. 

Vloupání do motorových vozidel je častým trestným činem v policejních statistikách. Řidiči stále berou varování policistů na lehkou váhu, nedbají na varování a nechávají ve vozidlech nejen cenné věci, ale také doklady i finanční hotovost.

Během prvních deseti dní měsíce července letošního roku v Libereckém kraji došlo k 11 ti případům vloupání do vozidel, ze kterých byly odcizeny cenné věci, doklady, finanční hotovost, mobilní telefony, kamera, ale také v jednom případě značkové horské jízdní kolo. K odcizení věcí z neuzamčeného vozidla, v celkové hodnotě osm tisíc, došlo i na oplocené zahradě rodinného domu. Jsou známy i případy odcizení věcí z vozidla, kdy poškození odloží na sedadlo řidiče či spolujezdce kabelku, tašku, batoh a chvilkové nepozornosti při překládání nákupu z nákupního košíku do zavazadlového prostoru pachatel krádeže velmi rychle využije.

Mnoho řidičů při příjezdu na parkoviště k obchodnímu domu přemísťuje věci z vozidla do zavazadlového prostoru, neuvědomují si však, že je po celou dobu jejich počínání zrovna může sledovat osoba, které vloupání do vozidla a odcizení cizích věcí nečiní žádné problémy.  Pachatelé si často své oběti právě takto vytipují a při vloupání do vozidla jdou tzv. najisto. Stačí jim k tomu velmi krátká doba. Někteří řidiči jim vše ještě usnadní tím, že ponechají pootevřená střešní okénka či okénka dveří.

I pár drobných mincí, které můžete mít uloženy viditelně ve středovém panelu, obyčejné sluneční brýle nebo zapojená nabíječka na mobilní telefon láká nenechavce. A dovedete si určitě představit, jak by vám rozbité okénko či poškozený zámek dokázalo znepříjemnit den a překazit výlet.

Proto policie apeluje:

  • Nenechávejte nic ve vozidle. Vezměte si všechny cenné věci s sebou.
  • Nenechávejte pootevřená okénka.
  • Zavazadlový prostor při parkování raději vždy vyprázdněte, a pokud je to možné, krycí roletu nechte otevřenou, aby bylo vidět, že se uvnitř nenachází žádné cennosti.
  • Vozidlo zabezpečte i tehdy, vzdalujete-li se od něj třeba jen na okamžik, abyste vrátili nákupní vozík či vyložili nákup.
  • Důrazně připomínáme, že stále jsou velkým lákadlem pro zloděje autorádia a navigační systémy. Neodkládejte je pod sedadlo ani do  palubních přihrádek, vezměte si je raději s sebou.

    Nebuďte lhostejní, všímejte si svého okolí. V případě potřeby volejte na linku 158.
    Příště může být ohrožen i Váš majetek a něčí pomoc Vám přijde vhod!
    Auto není trezor.jpg
     

11. července 2018
por. Mgr. Lenka Dvořáková
KŘP Lbereckého kraje, Koordinátor prevence kriminality

vytisknout  e-mailem