Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Auto není trezor!

LITOMĚŘICKO – Cennostem ve vozidlech neodolal… 

V období posledního čtvrtletí uplynulého roku zaměstnával policisty na Lovosicku krádežemi věcí z vozidel tehdy neznámý pachatel. K vloupání do vozidel docházelo na parkovišti u jedné restaurace poblíž Lovosic. Na základě operativního šetření se podařilo případy objasnit. Celkem 5 případů se škodou vyšší než 283 tisíc korun má na svědomí 42letý Pražan, který Lovosickem pouze projížděl. Na uvedeném parkovišti vždy zastavil a nahlédl do zde stojících vozidel, kdy v případě viditelně uložených lákavých předmětů neváhal použít násilí. Při vloupání do vozidel získal například fotoaparát, notebooky, cestovní tašky s ošacením, kosmetiku, terapeutický přístroj a další cennosti. Při vloupání vznikla také nemalá škoda na poškození vozidel. V těchto dnech byl dotyčný muž vypátrán a obviněn pro trestné činy krádeže a poškození cizí věci. V případě soudem uznané viny mu hrozí až pětiletý trest odnětí svobody.

Doporučujeme:
• ve svých vozidlech nevystavujte žádné věci, ani prázdnou igelitovou tašku (i zdánlivě bezcenná věc může pachatele zlákat k vniknutí do vozidla)
• do palubní přihrádky neukládejte osobní doklady ani doklady k vozidlu
• nenechávejte žádné cenné věci ve vozidle (ani když vozidlo opouštíte na malou chvíli)
• zabezpečením vozidla ztížíte pachateli krádež
• zajímejte se o bezpečnější systém ochrany vozidla
• při odchodu od vozidla zkontrolujte uzamčení dveří a uzavření oken včetně střešního
• zamykejte vozidlo (i když se vzdalujete od vozidla jen na chvíli)
• využívejte hlídaná parkoviště
• neparkujte svá vozidla na opuštěných místech
(více zde)

 

Pil a řídil

V polovině tohoto týdne byl v nočních hodinách v centru Litoměřic zastaven a kontrolován 36letý řidič vozidla značky Škoda. Při kontrole řidič jevil známky požití alkoholu, což potvrdila i dechová zkoušky na alkohol, která skončila s pozitivním výsledkem. Řidič nadýchal přes dvě promile! Poté již putoval na služebnu pro sdělení podezření ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky.

 

Hbitý zloděj

V Roudnici nad Labem byla tento týden okradena řidička motorového vozidla, když zastavila na ulici před domem a vyndávala z kufru vozidla náklad. Hbitý lapka využil nestřeženého okamžiku a nepozorovaně se zmocnil tašky umístěné na sedadle spolujezdce. Poškozená tak přišla o tašku s veškerými osobními doklady, finanční hotovost a další osobní věci. Škodu vyčíslila na 4 tisíce korun. Po pachateli policisté pátrají pro podezření ze spáchání trestného činu.

Auto není trezor! Nenechávejte na sedadlech ani na odkládacích plochách vozidla žádné věci, zejména kabelky, kufříky a jiná zavazadla, mobilní telefony, fotoaparáty, notebooky, doklady od vozidla či jiné osobní doklady, peněženky nebo volně položené peníze, byť se jedná o sebekratší dobu, po kterou vozidlo opouštíte! Před odchodem od vozidla zkontrolujte uzavření všech oken, včetně střešního, motorového a zavazadlového prostoru a uzavření a uzamčení všech dveří vozidla. Vozidlo zabezpečte i tehdy, vzdalujete-li se od něj třeba jen, abyste vyložili nákup!

 

 

 

Litoměřice, 24. 2. 2017, nprap. Pavla Kofrová

Oddělení tisku a prevence

tel.: +420 974 436 207

e-mail: krpulk.kr.pis.lt@pcr.cz

vytisknout  e-mailem