Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Auto není trezor!

PLZEŇ - Policisté denně šetří nové případy vloupání do vozidel. Majitelé aut jsou nepoučitelní.  

     Vloupání do vozidel a krádeže věcí z vozidel patří k nejrozšířenější a zároveň k nejhůře objasnitelné majetkové trestné činnosti. Ačkoli jsou občané dnes a denně informováni o tomto druhu protiprávního jednání a samozřejmě se jim denně dostává dostatečné množství velmi užitečných preventivních rad a zásad, jejichž dodržování většinou není časově ani finančně náročné, plní policejní statistiky každý den desítky nových případů.

     Stoprocentní ochrana vozidla před vloupáním sice neexistuje, ale existují opatření, kterými můžete pravděpodobnost krádeže věcí z aut výrazně snížit. V první řadě je důležité řídit se sloganem „Auto není trezor“ a ve vozidle nenechávat žádné věci. Netýká se to jen cenných předmětů, mobilních telefonů, navigace, počítačové techniky a podobně. V autě nenechávejte ani kabelky, nákupní tašky nebo oblečení. Zloděj neví, že jste si z kabelky nebo kapsy bundy předtím vyndali peněženku i mobilní telefon, a že nákupní taška ponechaná na zadním sedadle vozu je prázdná. Zloděje může k vloupání do vozidla svést i plyšová hračka. Podstatné je také si uvědomit, že vloupání do vozidla trvá někdy jen několik vteřin. A přesvědčení, že během pěti minut, než dceru nebo syna odvedete do školky nebo školy, se nemůže nic stát, Vás může nemile překvapit.

      Objasňování tohoto druhu protiprávního jednání a odhalování pachatelů je velmi složité. Většinou nelze ani přesně stanovit dobu činu, neboť majitelé vozidlo zaparkují, opustí a navrací se k němu i za několik dní. Policisté se tak zpravidla setkávají s absencí důkazů, díky níž nemohou proti tomuto druhu trestné činnosti účinně bojovat. Proto právě v této oblasti velmi významnou roli hraje preventivní chování občanů. Je třeba mít stále na paměti, že slogan „Auto není trezor!“ není jen bezvýznamným spojením tří slov, ale především radou, která vychází z mnohaleté praxe. Proto mějte na paměti, že i sebeméně cenné věci ponechané ve voze, byť ukryty na první pohled před zraky kolemjdoucích (např. v zavazadlovém prostoru nebo přihrádce palubní desky) mohou zloděje zlákat k vloupání do vozu.

por. Ing. Hana Štefflová
9. prosince 2016

 

 

vytisknout  e-mailem