Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

„Aréna 2016“ – ozbrojený útočník v akci

KRAJ – Taktické cvičení složek IZS Královéhradeckého kraje.  

Dnes, tj. 21. 9. 2016, se v prostorách Fortuna arény – zimního stadionu v Hradci Králové uskutečnilo taktic08ké cvičení složek Integrovaného záchranného systému Královéhradeckého kraje, jehož námětem byl útok ozbrojeného pachatele, který bezhlavě střílel na diváky hokejového utkání.

Průběh cvičení:

Krátce před 11:00, v době, kdy probíhá hokejové utkání, vnikne na stadion s více jak 800 diváky útočník, který okamžitě začne střílet z automatické zbraně. Mezi přítomnými vzniká okamžitě obrovská panika. Na místě je během okamžiku mnoho raněných a mrtvých osob.

Operační důstojníci integrovaného operačního střediska Policie ČR vysílají ihned po příjmu oznámení na místo všechny dostupné hlídky a vyrozumívají další složky IZS. Prvním a nejdůležitějším cílem všech přijíždějících policejních hlídek je eliminace aktivního útočníka.

Přijíždějící složky IZS (hasiči, záchranáři, lékaři, strážníci) začínají v bezpečné zóně v bezprostřední blízkosti stadionu budovat, dle pokynů velitele zásahu, evakuační a ošetřovací stanoviště. Zároveň poskytují první pomoc osobám, kterým se podařilo ze stadionu uniknout.

Po přijetí zprávy, že je útočník střelbou policejní hlídky zastaven a bezprostřední nebezpečí tedy pominulo, začíná další část cvičení, a to záchranné práce ze strany ostatních složek IZS. Záchranáři ošetřují uvnitř stadionu zraněné osoby, kterým poskytují akutní první pomoc. Nezranění diváci jsou evakuováni do bezpečí a ranění jsou tříděni podle závažnosti zranění. Těm, co byli na místě ošetřeni, či bez zranění unikli, je v evakuačním prostoru poskytnuta posttraumatická péče od psychologů a interventů. Vážně zraněné osoby jsou převáženy do fakultní nemocnice.18

Hlavním cílem cvičení bylo prověření vzájemné spolupráce složek IZS v operačním řízení, koordinaci složek, komunikaci a v činnosti na místě mimořádné události.

FOTOGALERIE

por. Bc. Jan Čížkovský
Krajské ředitelství policie Královéhradeckého kraje
21. září 2016, 14:00

(foto HZS KHK a MP HK)

Níže naleznete i tiskové zprávy dalších složek IZS Královéhradeckého kraje

Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje využila zejména k procvičení specifických postupů při řešení mimořádné události s hromadným poškozením zdraví. Hlavní důraz v případě takovýchto zásahů je kladen na bezpečnost zasahujících záchranářů. Odlišné jsou také postupy při poskytování neodkladné přednemocniční péče, zejména v úvodní fázi zásahu. Jakmile je prostor bezpečný, záchranáři musí ihned zahájit rychlé třídění zraněných s cílem stanovit priority ošetření v situaci, kdy množství postižených výrazně převyšuje počet zdravotníků. Tato činnost klade na zasahující záchranáře vysoké odborné, organizační a psychické nároky. Možnost nácviku role vedoucího zdravotnické složky zásahu je vítanou příležitostí pro všechny pracovníky ZZS KHK, kteří by se jí ujali i v reálné situaci. To platí rovněž pro vybudování stanoviště pro poskytování neodkladné přednemocniční péče, ošetřování zraněných všech stupňů naléhavosti a odsunu postižených do nejvhodnějšího zdravotnického zařízení.

https://www.zzskhk.cz/clanky-21.9.2016-desitky-zranenych-pri-strelbe-na-zimnim-stadionu-v-hradci-kralove.html

Bc.Ivo Novák
Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje

Operačního řízení se v průběhu cvičení účastnilo také operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje, které se stává operačním střediskem složek integrovaného záchranného systému. Přímo na místě události zasahovali profesionální hasiči z centrální požární stanice Hradec Králové – Přívoz a Hradec Králové – Pražská. Do doby eliminace střelce byly síly a prostředky jednotek požární ochrany ustaveny v nástupním prostoru složek integrovaného záchranného systému a své činnosti zajišťovaly především ve vnější zóně události. Po eliminaci střelce bylo pak úkolem hasičů reagovat na výzvy velitele zásahu (příslušník Krajského ředitelství Policie Královéhradeckého kraje) a podíleli se na třídění a evakuaci osob, případně na transportu raněných. Hasiči zajišťovali pro složky integrovaného záchranného systému celý týlový prostor, tzn. například místo pro lehce zraněné osoby (tzv. evakuační stan), poskytovali také technické prostředky (např. žebříky, lana apod.) a napomáhali se vstupem do uzavřených prostor atd.

http://www.hzscr.cz/docDetail.aspx?docid=22002866&docType=ART

mjr. Mgr. Ondřej Sezima
Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje

Městská policie Hradec Králové, jako ostatní složka Integrovaného záchranného systému, taktickým cvičením „Aréna 2016“ navazuje na dlouhodobou spolupráci se všemi složkami IZS. Společným cvičením se tato spolupráce prohlubuje, zkvalitňuje a zintenzivňuje. Strážníci se na místě řídili pokyny velitele zásahu a jejich úkolem bylo spolupodílet se na eliminaci pachatele, následné evakuaci osob, poskytování pomoci a zajištění bezpečnosti složek IZS. Hlídky byly smíšené, složené ze strážníků a policistů – a to především ve vztahu ke spojení s velitelem. Celou událost na místě zaznamenávala a monitorovala mobilní služebna městské policie.

Eva Kněžourová
Městské policie Hradec Králové

Fakultní nemocnice Hradec Králové se zúčastnila taktického cvičení IZS Královéhradeckého kraje "ARÉNA 2016". Přes kontaktní místo, které je součástí Oddělení urgentní medicíny Fakultní nemocnice Hradec Králové HK, je oznámena mimořádná událost s velkým počtem zraněných. Na základě těchto informací nemocnice spouští tzv. Traumatologický plán (přípravu) pro příjem a ošetření většího počtu zraněných. Po třídění na místě události jsou do FN HK transportovány osoby v přímém ohrožení na životě a osoby se středně těžkými poraněními.

Mgr. Jiří Folvarský
vedoucí Oddělení krizového managementu Fakultní nemocnice Hradec Králové

vytisknout  e-mailem