Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Náhradní letadlo se 159 cestujícími na palubě opustilo Prahu

Policie teroristický motiv pachatele vylučuje. 

Dnes, po 7 hodině ranní odcestovalo z České republiky všech 159 pasažérů včerejšího letu z Las Palmas do Varšavy, jejichž cestu přerušilo nečekané mezipřistání v Praze. 

Řízení letového provozu na letišti Václava Havla v Praze přijalo včera, krátce po dvacáté hodině hlášení kapitána, že se na palubě zmíněného letu nachází muž, který tvrdí, že disponuje informací o tom, že je v letadle bomba, která vybouchne, pokud dojde k přistání ve Varšavě. Tato informace byla neprodleně předána cizinecké policii, která zahájila opatření podle typového plánu odpovídajícímu situaci „bomba na palubě letadla spolu s únosem“ neboť pachatel se nacházel rovněž na palubě.

Po přistání letadla vyjela na místo zásahová jednotka cizinecké policie, která po vstupu na palubu vyzvala podezřelého muže, aby opustil letadlo a následoval policisty. Ten jejich výzev neuposlechl, a proto byly použity donucovací prostředky, s jejichž pomocí byl podezřelý muž z letadla vyveden. Jeho chování nebylo agresivní ani jinak problematické, nicméně v danou chvíli s policisty nespolupracoval. K osobě podezřelého lze v tuto chvíli sdělit pouze tolik, že se jedná 68letého muže, polské státní příslušnosti, který své jednání obhajoval nasloucháním Boha.  V tuto chvíli je muž umístěn v policejní cele s tím, že policie kvalifikovala jeho jednání jako trestný čin šíření poplašné zprávy a ohrožení vzdušného dopravního prostředku, a takto jej předá i s návrhem na potrestání státnímu zástupci.

Při celém incidentu nedošlo ke zranění osob, ani škodě na majetku a provoz na letišti Václava Havla v Praze je nadále nedotčen.

plk.Mgr. Kateřina Rendlová
tisková mluvčí Ředitelství služby cizinecké policie

vytisknout  e-mailem