Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

16-Premiér a policejní prezident navštívili vrbětický areál

Jednalo se mimo jiné o způsobu odvozu munice.  

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka a policejní prezident brigádní generál Tomáš Tuhý dnes navštívili areál muničního skladu Vlachovice-Vrbětice. Setkali se se zástupci integrovaného záchranného systému i vedením Zlínského kraje, dotčených obcí a petičního výboru občanů. Policejní prezident pana premiéra i zástupce státní správy a samosprávy informoval o aktuálním stavu místa havárie a prováděných pracích.

„...Premiér seznámil všechny zúčastněné strany s postojem vládního kabinetu s tím, že situaci ve Vrběticích považuje vláda za zcela mimořádnou a vážnou. Připomenul také, že na pondělním jednání vlády uložil ministrovi vnitra, aby provedl analýzu současné legislativy, která definuje kontroly muničních skladů v ČR. A ministrovi obrany, aby provedl detailní prošetření celé věci a předložil informaci na jednom z dalších jednání vlády. Pokud z analýzy vyplyne, že legislativa je nedostačující, přijme vláda co nejdříve takové změny zákonů, aby nebylo možné bez kontroly a přijetí potřebných bezpečnostních opatření skladovat munici a další nebezpečný materiál ohrožující zdraví a životy lidí...“ (z tiskového prohlášení Úřadu vlády, www.vlada.cz).

Policejní prezident a zástupci vedení Krajského ředitelství policie Zlínského kraje podali podrobnou zprávu o momentální situaci. Informovali mimo jiné o tom, že ve skladu byly zřejmě stovky tun munice a že kontaminovaný areál se bude sanovat podstatně delší dobu, než se původně předpokládalo.

Vyšetřovatelé budou moci s ohledáním místa činu začít až ve chvíli, kdy to odborníci pyrotechnické služby uznají za dostatečně bezpečné.
Firmy, které v areálu skladovaly munici, zareagovaly na výzvu velitele zásahu. Z jejich reakce vyplynulo, že ne všechny jsou připraveny zbytky odvést a uskladnit. O způsobu pomoci s odvozem se bude jednat na vládní úrovni. Munice se bude moci odvážet nejdříve sedm dní po posledním neřízeném výbuchu, dovolí-li to technické a klimatické podmínky.

Policejní prezident prostřednictvím sdělovacích prostředků důrazně vyzval občany k tomu, aby nevstupovali do míst, která jsou označena jako životu nebezpečná.

plk. Ing. Jana Macalíková
8. listopadu 2014

Premiér.JPG

Premiér 2.JPG

Premiér3.JPG

Premiér4.JPG

Premiér5.JPG

vytisknout  e-mailem