Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

10-Výbuch munice ve skladu ve Vrběticích, 11. den

ZLÍNSKO: Na pomoc přijelo speciální vozidlo s kamerou pro denní i noční vidění.  

O víkendu se ze skladů postižených výbuchem opět ozývaly mírné neřízené detonace, většinou v noci, ale i během sobotního dopoledne. Pyrotechnici potřebují zjistit důvod těchto neustávajících explozí. Proto nám přijela na pomoc další motorizovaná posila. Jedná se o speciální policejní vůz vybavený kamerou pro denní a noční vidění. Přivezli jej policisté cizinecké policie z Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje. V neděli již vyrazili s tímto speciálem do terénu, kde budou nyní nepřetržitě monitorovat epicentrum původního, nejsilnějšího výbuchu. Pyrotechnici si od tohoto pomocníka slibují zjištění důvodu neustávajících explozí.
 
V sobotu i v neděli opět vyrazili do areálu se svým konvojem, zkoumali jednotlivé budovy, zda nejsou opětovně poškozeny nočními explozemi, pokračovali v čištění přístupových cest. Jejich práce bude ještě pár týdnů trvat. V práci jim nevadí déšť, vítr ani mráz. Jediné, co jim zabrání v průzkumu a likvidaci nebezpečné munice, je sníh.
 
Kriminalisté se prozatím do epicentra výbuchu nedostanou. Před jejich vstupem musí mít pyrotechnici naprostou jistotu, že je prostor bezpečný. Vzhledem k neustávajícím detonacím tuto jistotu prozatím nemáme. Je nutné důkladně vyčistit okolí ohniska původního výbuchu od veškeré munice, která se zde nachází.Pyrotechnici potřebují mnohem více informací a snímků z epicentra, které aktuálně vyhodnocují. Na jejich základě se rozhodují o dalším konkrétním postupu.
 
Kontrola bezpečného okruhu v délce 1200 metrů od ohniska výbuchu nadále zůstává v rukou policistů Zlínského krajského ředitelství. Denně je na místě asi sedmdesát policistů.
 
 
Epicentrum.jpg
 
Epicentrum4.jpg

Epicentrum7.jpg

Epicentrum6.jpg

 

27. října 2014, nprap. Monika Kozumplíková

vytisknout  e-mailem