Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

09-Výbuch munice ve skladu ve Vrběticích, 9. den

ZLÍNSKO: Nebezpečné oblasti jsou prozkoumány důkladně.  

Dnes ve 12.40 hodin jsme mohli ukončit evakuaci lidí z obcí Vrbětice a části Vlachovic. Také zaměstnanci firem, jež sídlí ve Vlárských strojírnách, mohli začít opět pracovat.

Ještě jednou shrnu důvody dvoudenní evakuace stovek osob. V rámci průzkumu a monitoringu areálu bývalých muničních skladů ve Vrběticích narazili pyrotechnici na několik nebezpečných míst. Na ta se potřebovali ve své kontrole důkladněji zaměřit. Vzhledem k tomu, že jsou od epicentra původního výbuchu vzdálenější, nicméně stále se nacházejí v areálu bývalých muničních skladů, bylo nutností posunout bezpečnostní hranici, tzv. perimetr. Šlo nám především o ochranu zdraví lidí, jež obývají přilehlé obce. Z důvodu preventivního a také bezpečnostního jsme museli přikročit k evakuaci.

Evakuace probíhala ve dvou dnech a několika obcích. Ve čtvrtek se uzavřely příjezdové cesty úderem osmé hodiny ráno, opět jsme je otevřeli deset minut po čtvrté hodině odpoledne. V pátek ráno se opakovalo totéž, ale protože práce pyrotechniků postupovaly rychleji, mohli jsme obyvatelům postiženým evakuací dovolit vrátit se domů již čtyřicet minut po poledni. Nepředpokládáme, že by se mohlo vyprázdnění některé z blízkých obcí opakovat.

Chtěli bychom poděkovat starostům, jichž se evakuace týkala, za příkladnou spolupráci a iniciativu při tomto nepříliš příjemném nařízení. Postarali se o své obce, většinou sami obcházeli jednotlivé domy a uvědomovali obyvatele o nutnosti jejich vyklizení. Také děkujeme všem lidem, kteří byli na dobu nezbytně nutnou nuceni opustit své domovy, za to, že respektovali jak instrukce starostů, tak také pokyny policistů a hasičů, kteří byli přímo na místě a po oba dny dohlíželi až do páté hodiny odpolední na vylidněná obydlí.

O víkendu budou práce pyrotechniků nadále pokračovat. Nemůžeme vyloučit výskyt řízených detonací při nálezu nebezpečné munice ani výskyt menších explozí námi neřízených. Během neděle, pokud to povětrnostní podmínky dovolí, přiletí pyrotechnikům opět na pomoc policejní vrtulník s termovizí. Bude prozkoumávat terén a měřit teplotu v centru výbuchu.

Pyro průzkum 8.jpg

 Pyro průzkum 2.jpg

 Pyro průzkum 6.jpg

24. října 2014, nprap. Monika Kozumplíková

vytisknout  e-mailem