Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Cesta do pekel

Praha 26. července 2011 – Detektivové ÚOOZ ve spolupráci s kolegy z NPC obvinili jedenáctičlennou organizovanou skupinu osob, která svou činností pošpinila renomé tuzemské i zahraniční kulturistiky. 

          Detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu SKPV ve spolupráci s kolegy z Národní protidrogové centrály v minulých dnech završili několikaměsíční práci. Trestné činnosti, která byla pod krycím názvem „BERRY“ v hledáčku detektivů již od loňského roku, se měla dopouštět jedenáctičlenná organizovaná skupina (8 občanů ČR a 3 občané SR) jak v ČR a na Slovensku, tak i na území dalších států EU.
          Skupina jedenácti osob, ve věku od jednatřiceti do dvaapadesáti let, měla podle obvinění vyrábět ve své malé tajné továrničce padělky látek s anabolickým nebo hormonálním účinkem a tyto látky v podobě tablet či ampulí dále distribuovat. Továrna byla ukryta u organizátora tohoto nelegálního obchodu na Zlínsku. Její vybavení obsahovalo stroje na výrobu tablet, míchání směsí, stroje na plnění lékovek, stroje na plnění ampulí i blistrování.
          Výrobní prostředky si hlava skupiny dobře střežila. Do domu byl povolen vstup jen vyvoleným a případným nezvaným hostům bránilo ve vstupu elektronické zabezpečovací zařízení. Další pronajaté prostory využívala tato skupina v nedalekém areálu bývalého zemědělského družstva. Padělky různých přípravků chráněných ochrannou známkou měly poté dnes již obviněné osoby uvádět do oběhu v napodobených lékovkách a v napodobeninách původních krabiček vybavených kopiemi příbalových letáků, které opatřily ochrannou známkou držitele oprávnění. Tyto „léky“ slibovaly uživatelům splnění jejich očekávání, ať už v silových sportech či v sexuální oblasti.
          Na základě předem dohodnuté dělby práce měli členové skupiny, většinou bývalí sportovci – kulturisté, trenéři fitness a organizátoři závodů v této oblastirozprodávat padělky na území České republiky prostřednictvím sítě přímých odběratelů a dalších distributorů. Na území dalších států EU fungovala další koordinovaná výrobní i distribuční síť.
         
           Vyrobené látky ovšem nekončily jen u sportovců. Byly nabízeny a distribuovány nejen zdravým lidem, ale i těm, kteří trpěli konkrétními zdravotními problémy (poškozená játra, ledviny, poruchy erekce). A to bez předem stanovené odborné diagnózy.
          Po nashromáždění dostatečného množství důkazního materiálu detektivové nelegální činnost skupiny ukončili. V červnu letošního roku, ve spolupráci se Zásahovou jednotkou Východočeského kraje, zadrželi všechny členy skupiny. Deset mužů a jedna žena byli obviněni z:
 
  • výroba a jiné nakládání s látkami s hormonálním účinkem
  • porušení práv k ochranné známce a jiným označením
  • neoprávněné podnikání
  • nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy
          Při následných domovních prohlídkách a prohlídkách jiných prostor bylo zajištěno značné množství padělků látek s anabolickým či jiným hormonálním účinkem. Jednalo se řádově o statisíce různých tablet (jen modrých tabletek pro muže bylo zajištěno 24 kg), ale také o výrobní zařízení sloužící k vlastní výrobě padělků. Zajištěna byla i finanční hotovost v celkové výši půl miliónu korun.
          Při domovních prohlídkách, které v souvislosti s tímto případem proběhly na Slovensku, byly nalezeny padělky preparátů a písemné materiály dokládající „klientelu odběratelů“ v EU. I když výroba těchto preparátů není na Slovensku trestná, výrobci si byli vědomi toho, že v zemích, kam výrobky dodávali, je distribuce a držení těchto látek trestné. Z těchto důvodů tyto látky deklarovali jako elektrosoučástky či reklamní předměty.
          Soudce uvalil vyšetřovací vazbu na tři obviněné osoby, ostatní jsou trestně stíhány na svobodě. V případě prokázání viny hrozí obviněným podle konkrétního podílu na trestné činnosti tresty odnětí svobody od pěti do dvanácti let.

vytisknout  e-mailem