Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Kriminalistický ústav

Policie České republiky – Kriminalistický ústav

Antropoložka KÚP získala prestižní ocenění za výzkum

Ve čtvrtek 12. listopadu 2015 předala náměstkyně ministra vnitra Monika Pálková za přítomnosti náměstka policejního prezidenta pro službu kriminální policie a vyšetřování brig. gen. Zdeňka Laubeho a dalších hostů Cenu ministra vnitra za mimořádné výsledky dosažené v oblasti bezpečnostního výzkumu, experimentálního vývoje a inovací za rok 2015.  

 

ocenění 09

Oceněn byl řešitelský tým ve složení RNDr. Hana Eliášová, Ph.D., vedoucí oddělení antropologie, biologie a fyziodetekce Kriminalistického ústavu Praha (KÚP), a prof. MUDr. Tatjana Dostálová, Dr.Sc., MBA, přednostka Stomatologické kliniky dětí a dospělých 2. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol, za výsledky dosažené v rámci řešení výzkumného projektu „Využití dentálních zobrazovacích technologií ve forenzní antropologii (DENTAL)“. Příjemcem podpory na tento výzkumný projekt byl Kriminalistický ústav Praha Policie České republiky.

 

Výsledky výzkumu po pěti letech

Dosažené výsledky projektu, který probíhal od roku 2011 do roku 2015, mají vysokou odbornou úroveň a přidanou hodnotu pro výkon služby Policie České republiky. Nové poznatky budou využívány v rámci identifikace neznámých kosterních nálezů v běžné kriminalistické praxi a při identifikaci obětí hromadných neštěstí za pomoci komparačních zobrazovacích metod ve forenzní odontologii. „Ve výzkumu jsme se zaměřili na identifikaci osob pomocí zubů a tvrdých a měkkých tkáních na hlavě a krku, protože 45 až 83 procent veškerých identifikací se provádí právě podle zubů,“ uvedla profesorka Dostálová, podle které je velkou výhodou projektu využití 3D modelování a nejnovějších metod, čímž je identifikace rychlejší a přesnější. „Velmi často stačí jen segment k tomu, abychom sdělili, že identifikace je zčásti nebo úplně průkazná,“ dodala Dostálová. V rámci projektu byly do praxe zavedeny některé nové metody, které podstatně zvyšují možnost identifikace. „Jedná se o metody zobrazovací, RTG snímky, OPG (orthopantomogram), výstupy z počítačové tomografie, 3D modelování a skenování zubů,“ přiblížila doktorka Hana Eliášová.

Nové projekty ve forenzní antropologii

Spolupráce KÚP a Fakultní nemocnice Motol v oblasti výzkumu probíhá již řadu let. Jak doktorka Hana Eliášová ve forenzní antropologii, tak profesorka Tatjana Dostálová v chirurgické stomatologii, patří k uznávaným odbornicím ve svém oboru a společně pracují na dalších dvou projektech. „Jeden z dalších projektů s názvem „Dentální věk“, by měl pomoci určit a vytvořit nové tabulky pro stanovení věku mladých jedinců,“ prozradila profesorka Dostálová. Druhý výzkum, který je v současné době na samém počátku, má odpovědět na otázku, po jak rozsáhlých změnách je možné osobu ještě identifikovat. „Tento projekt souvisí s portrétní identifikací živých osob a budeme zde sledovat možnosti a limity plastických operací,“ doplnila doktorka Eliášová, která si získaného ocenění velice váží. „Je to cena za dlouhodobý výzkum, který byl velmi pracný a časově náročný,“ dodala s úsměvem. Velkou radost neskrývala ani profesorka Dostálová, podle které je Cena ministra vnitra jedno z nejvyšších ocenění, jaké může vědec dosáhnout. „Je to velký úspěch nejen pro mě osobně, ale i všechny spolupracovníky, kteří nám pomáhali,“ uzavřela Dostálová.

Cena ministra vnitra je od roku 2011 standardní součástí systému podpory bezpečnostního výzkumu. Jejím cílem je ocenit tvůrce excelentních výsledků, motivovat k dalšímu zájmu o realizaci projektů a propagovat výsledky bezpečnostního výzkumu. Znalci KÚP již toto významné ocenění získali v roce 2012 za výzkum v oblasti povýstřelových zplodin. „Je to již druhé ocenění za výzkum, které získal řešitelský tým Kriminalistického ústavu, což svědčí o tom, že naše projekty jsou kvalitní, a že máme výsledky, které jsou uplatnitelné v praxi,“ připomněl ředitel KÚP plk. Ing. Pavel Kolář, CSc.

 

kpt. Mgr. Petra Srnková
Kriminalistický ústav Praha Policie ČR
25. listopadu 2015

Odkazy do noveho okna

ocenění 06

ocenění 06 

Detailní náhled

ocenění 08

ocenění 08 

Detailní náhled

ocenění 01

ocenění 01 

Detailní náhled

ocenění 02

ocenění 02 

Detailní náhled

ocenění 03

ocenění 03 

Detailní náhled

ocenění 04

ocenění 04 

Detailní náhled

ocenění 05

ocenění 05 

Detailní náhled

ocenění 07

ocenění 07 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem