Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Ani opilý cyklista nemá na silnici co dělat

MĚLNICKO – Pozornosti policistů neuniknou ani cyklisté. 

Mělnické policisty projíždějící ulicí Kokořínská v Mělníku zaujal dne 17. března 2017 v podvečer neosvětlený cyklista, který jel směrem k městské části Chloumek. Okamžitě zareagovali a předepsaným způsobem ho zastavili. Při kontrole řidiče nemotorového vozidla podrobili dechové zkoušce, aby zjistili, zda neřídí pod vlivem alkoholu. Opakovaně nadýchal více než jedno promile alkoholu. Řidič na místě s naměřenými hodnotami souhlasil a nepožadoval lékařské vyšetření spojené s odběrem krve. Policisté mu zakázali další jízdu a jeho jednání oznámili na příslušný správní orgán, který mu uloží peněžitý trest.

Od začátku roku je to již druhý opilý cyklista, kterého řešili policisté Obvodního oddělení Mělník a čtvrtý neosvětlený. Osvětlení patří k základnímu vybavení. Pokud cyklista za snížené viditelnosti nesvítí, dopouští se přestupku. Policisté mohou za toto jednání udělit pokutu v blokovém řízení až do 2000,- Kč.

Stejně jako opilý řidiči, jsou i opilí cyklisté velkým nebezpečím pro ostatní účastníky silničního provozu. Řidiči nemotorového vozidla v loňském roce zavinili ve Středočeském kraji 234 dopravní nehody. Pod vlivem alkoholu bylo 68 viníků.

por. Mgr. Markéta Johnová
tisková mluvčí PČR Mělník
22.3.2017

vytisknout  e-mailem