Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

"Americký voják" opět na scéně

KLADENSKO - Žena přišla o 130 tisíc korun. 

Policisté z oddělení hospodářské kriminality v Kladně se od 17. srpna 2023 zabývají dalším případem podvodného jednání na internetu. Na policisty se obrátila 55letá žena, která má za sebou velmi nepříjemnou zkušenost.

Na konci července byla prostřednictvím sociální sítě oslovena neznámým mužem, který poškozenou požádal o přátelství. Později jí uvedl, že je americký voják, který v současné době slouží na misi v Sýrii. Následně spolu začali pravidelně komunikovat a psali si i několikrát denně.

Nejprve se komunikace nesla v přátelské rovině. Muž se o ženu zajímal, bavili se například o tom, jakou hudbu mají oba rádi nebo jaké seriály a filmy se jim líbí. Později, asi po dvou týdnech komunikace, muž ženě napsal, jak moc se mu líbí a že se do ní zamiloval. Jelikož to poškozená opětovala, začali společně plánovat život a bydlení v České republice.

Zlom nastal ve chvíli, kdy údajný voják ženě sdělil, že v Sýrii nyní dochází k různým útokům, proto ho musí přesunout na jiné místo, a neví, jak by se postaral o svůj majetek, proto poškozenou požádal, zdali jí může své cenné věci zaslat do České republiky. Poškozená souhlasila i přes to, že zaslání věcí s sebou neslo náklady ve výši 130 tisíc korun, které musela žena zaplatit na uvedený účet. Bála se sice takovou částku zaplatit, ale přes ujišťování "vojáka", že jí veškeré náklady uhradí, peníze poslala.

O několik dnů později ale přišel ženě email o tom, že byl balíček zadržen, protože bylo britskou celní správou zjištěno, že je v něm velké množství peněz (10 milionů dolarů), ale že za poplatek 600 tisíc korun balíček odešlou do České republiky. Pak přišly emaily další, které měly ženu vystrašit, že pokud uvedený poplatek nezaplatí, dopouští se trestného činu "praní špinavých peněz" a hrozí jí velký postih. Po těchto emailech žena celou věc nahlásila na policii. 

V dané věci kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvodu, za což pachateli hrozí, v případě dopadení, až 5letý trest odnětí svobody.

Nestaňte se obětí podvodníka i vy! Neposílejte peníze nikomu, koho "znáte" pouze z virtuálního prostředí a prostředí internetu, kde si nemůžete ověřit jeho identitu, tito pachatelé vystupují pod falešnými profily a jejich jediným cílem je vylákat z vás peníze a okrást vás.

por. Ing. Bc. Barbora Schneeweissová
tisková mluvčí
31. srpna 2023

vytisknout  e-mailem