Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Americký kapitán slíbil seniorce svatbu a společný život

KLADENSKO – Ženu připravil o téměř 200 tisíc korun. 

…Jsem kapitán americké armády a nyní působím v Afghanistánu. Po návratu mise poletím do Londýna, tam mám ukryté peníze a potom přiletím za Tebou do Česka, budeme mít svatbu a budeme napořád spolu… 
Jakmile Vás osloví někdo takový, naslibuje Vám celoživotní lásku, zbystřete! Nejde o žádnou lásku, ale o začátek jednoho velkého podvodu a velkého zklamání mnoha žen napříč celou republikou.

Kladenští kriminalisté se zabývají oznámením od 83leté ženy, která se stala obětí podvodu. Jednoho dne ji požádala o přátelství osoba vystupující jako kapitán americké armády a že je nyní na misi v Afghanistánu. Srdceryvně se jí svěřil, že mu zemřela manželka při autonehodě, je dlouhodobě bez vztahu a je na syna sám. Jak to ve většině případů bývá, začali si dopisovat, navázali důvěrnější vztah a muž ženě vyznával lásku a společný život. Po pár dnech vzájemné komunikace ženu požádal o zaslání peněz a jako důvod si vymyslel, že v Afghanistánu nemá žádné peníze, ale v Londýně má velký pytel s velkým finančním obnosem, co za celou dobu v armádě vydělal. Aby mohl za ženou přiletět a žít s ní celý život, potřebuje nyní poslat 12 tisíc euro. Důvěřivá seniorka mu uvěřila a během necelých 14 dnů mu poslala ve třech případech celkem 11 tisíc euro. Rádoby kapitán americké armády po obdržení plateb ženě poděkoval a po pár dnech ji sdělil, že byl v Londýně zadržen policií a je ve vězení. Aby se dostal ven za ní, potřebuje další peníze, nicméně žena mu napsala, že už nic nemá. Posléze muž přestal komunikovat. 

Za nějakou dobu jí přišla další žádost o přátelství jiného muže, který měl ale stejnou profilovou fotku jako její kapitán. Žena v tu chvíli dostala naději, že se jedná o stejného muže, avšak tento jí psal jako by se neznali. Poté, co mu vypisovala zprávy, další kapitán se odmlčel. V tu chvíli ženě došlo, že se zřejmě jedná o podvod a vše nahlásila na policii.

Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu, kde pachateli v případě dopadení hrozí trest odnětím svobody na jeden rok až pět let.

Abyste se nestali obětí seznamovacího podvodu, dodržujte následující rady:

  • dobře zvažte, zdali přijmete nabízené přátelství od neznámého člověka na internetu
  • dávejte si pozor na sliby týkající se vážného vztahu, zejména s osobou ze zahraničí
  • protistrana dokáže velmi citlivě působit zejména na osamělé osoby, používají milá slova, komplimenty, lichotky
  • pachatelé jsou schovaní za identitou vzdělaného člověka např. lékaře, architekta, vojáka, různé specialisty
  • navíc bývají rozvedení nebo vdovci a touží po vážném a harmonickém vztahu
  • předstírají intenzivní zájem o vaše soukromí, vědí, co osamělá žena potřebuje
  • své oběti zpracovávají sladkými slůvky několik týdnů i měsíců
  • po určité době přichází se svými požadavky a to formou finanční pomoci např. na proclení cenného balíčku, na lékařské ošetření, pomoc po okradení, investice do podnikání

Neposílejte peníze nikomu, koho znáte pouze z virtuálního prostředí a nemůžete si ověřit jeho identitu, tito pachatelé vystupují pod falešnými profily a jejich jediným cílem je vylákat z vás nezanedbatelné finanční prostředky.

por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
9. listopadu 2022

vytisknout  e-mailem