Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Alkohol za volantem

KARLOVARSKÝ KRAJ – Opilí řidiči způsobili dopravní nehody.  

Během uplynulého víkendu (21. – 23. 10.) došlo na silnicích v Karlovarském kraji hned k několika dopravním nehodám, kdy řidiči osobních vozidel řídili svá vozidla pod vlivem alkoholu. O začátku letošního roku došlo již k 93 dopravním nehodám, kdy řidiči byli pod vlivem alkoholu.

K první dopravní nehodě došlo v už pátek 23. 10. kolem půl sedmé večer poblíž Kamenného dvora. Zde 32letý řidič řídil osobní vozidlo Fiat, při projíždění prudké levotočivé zatáčky zřejmě nepřizpůsobil rychlost jízdy vozidla svým schopnostem, v zatáčce a na mokrém povrchu. Následně dostal s vozidlem smyk, přejel do protisměru a mimo komunikaci, kde narazil do ocelových svodidel. Poté řidič z místa dopravní nehody odešel, aniž by splnil povinnosti účastníka po dopravní nehodě. Následně byl však nalezen hlídkou OOP Kynšperk nad Ohří. Policisté s ním provedli dechovou zkoušku na alkohol, která vyšla pozitivní. Řidič nadýchal 2,62 promile. Škoda byla předběžně odhadnuta na částku kolem 35 tisíc korun.

 

V sobotu 22. 10.  došlo hned ke dvěma takovým dopravním nehodám. První se stala kolem 15:15 hodin na křižovatce silnici II. třídy číslo 222 se silnicí III. třídy číslo 1812 v katastru obce Chodov. Zde 35letý řidič řídil osobní vozidlo značky Opel ve směru od obce Vřesová k obci Chodov a zřejmě nepřizpůsobil rychlost jízdy vozidla svým schopnostem, v zatáčce a na mokrém povrchu. Při průjezdu křižovatkou v levotočivé zatáčce, nezvládl vlivem své opilosti řízení vozidla a přejel vpravo mimo komunikaci, kde narazil přední částí vozidla do stromu. Naštěstí nedošlo k žádnému zranění. Jen škoda na vozidle byla odhadnuta na částku kolem 5 tisíc korun. Policisté s řidičem provedli dechovou zkoušku na alkohol, která vyšla pozitivní. Řidič nadýchal 2,87 promile. Navíc policisté lustrací zjistili, že řidič není držitelem řidičského průkazu pro žádnou ze skupin řidičských oprávnění.

Další sobotní nehodě došlo kolem 23:25 hodin tentokrát na silnici I/64. Zde 35letý cizinec řídil osobní vozidlo značky Opel ve směru od obce Aš na obec Hazlov, kdy při projíždění levotočivé zatáčky nepřizpůsobil rychlost jízdy stavu a povaze komunikace a svým schopnostem. Řidič nezvládl řízení, přejel do protisměru a s vozidlem havaroval do levého příkopu. Při dopravní nehodě došlo ke zranění 28letého spolujedoucího, který byl z místa dopravní nehodě převezen vozidlem RZS do nemocnice k dalšímu vyšetření. Policisté s řidičem provedli dechovou zkoušku na alkohol, která vyšla pozitivní, řidič nadýchal 2,11 promile. Škoda byla přeběžně odhadnuta na částku kolem 15 tisíc korun.

 

K dopravní nehodě, kdy byl řidič pod vlivem alkoholu, došlo i v neděli 23. 10. kolem třetí hodiny odpoledne v Aši. Zde 47letý řidič řídil vozidlo Peugeot a na křižovatce ulic Vysoká a Šumavská zřejmě nerespektoval dopravní značku Dej přednost v jízdě. Vjel do křižovatky a nedal přednost v jízdě vozidlu Mercedes, které řídil 27letý řidič. Při dopravní nehodě nedošlo naštěstí ke zranění osob. Oba řidiči se podrobili dechové zkoušce na alkohol. Ta vyšla u řidiče Mercedesu negativní. Udruhého řidiče zkouška vyšla pozitivní, kdy nadýchal 1,67 promile. Škoda na vozidlech byla předběžně odhadnuta na částku kolem 30 tisíc korun.

 

Ve všech čtyřech případech dopravní policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu Ohrožení pod vlivem návykové látky, za což v případě prokázání viny hrozí trest odnětí svobody na šest měsíců až tři léta, peněžitý trest nebo zákaz činnosti. Všechny dopravní nehody jsou nadále v šetření dopravních policistů.

Policisté během tohoto víkendu zastavili a kontrolovali také v Kynšperku nad Ohří muže, který při kontrole nadýchal 1,21 promile. Poté v Nejdku zastavili ženu, která při kontrole nadýchala 1,67 promile a na silnici I/21 muže, který nadýchal 1,54 promile. I v těchto případech policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu Ohrožení pod vlivem návykové látky, za což v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trestem nebo zákaze činnosti.

Řízením  vozidla pod vlivem alkoholu neohrožujete jen svůj život a zdraví, ale také život a zdraví ostatních účastníků silničního provozu!!!

nprap. Kateřina Krejčí
24. 10. 2016

Odkazy do noveho okna

Místo dopravní nehody č. 3

Místo dopravní nehody č. 3 

Detailní náhled

Místo dopravní nehody č. 4

Místo dopravní nehody č. 4 

Detailní náhled

Místo dopravní nehody č. 2

Místo dopravní nehody č. 2 

Detailní náhled

Místo dopravní nehody č. 1

Místo dopravní nehody č. 1 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem