Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Alkohol za volant v žádném případě nepatří!

PLZEŇ - Řidiči, buďte ohleduplní sami k sobě i ke svému okolí. Nikdy neusedejte za volant svého vozu pod vlivem návykových látek. 

     Podle naší platné legislativy nejen řidiči motorových vozidel, tedy osobních aut, nákladních automobilů a motocyklů, ale i řidiči nemotorových vozidel, tedy cyklisté, nesmí vozidlo řídit bezprostředně po požití alkoholického nápoje a současně nesmí řídit v době, kdy by ještě mohli být pod jeho vlivem. Šofér nebo cyklista, který se posadí za volant svého vozu nebo „za řídítka“ svého bicyklu po požití alkoholického nápoje a následně vozidlo popř. kolo řídí, se vždy dopouští protiprávního jednání. To samé platí v případě řízení pod vlivem omamných a psychotropních látek a jedů.  Bude-li řidič přistižen, jak řídí auto pod vlivem alkoholu, bude mu udělena pokuta ve výši 2 500 až 20 000 korun a současně získá sedm tak zvaných trestných bodů  bodového systému. Každý řidič je povinen podrobit se na základě výzvy policistů orientační dechové zkoušce ke zjištění alkoholu v krvi a posléze v případě potřeby i lékařskému vyšetření spojenému s odběrem krve a moči. V případě, že se tomuto úkonu odmítne podrobit, vystavuje se pokutě ve výši 25 000 až 50 000 korun za současného uložení zákazu řízení všech motorových vozidel a udělení sedmi bodů v bodovém systému. Mnohem závažnější než následky běžných silničních kontrol, které pro řidiče – opilce znamenají výše uvedené sankce, bývají následky dopravních nehod, jejichž viníkem je právě řidič pod vlivem alkoholu. V České republice je řízení pod vlivem alkoholu jednou z častých příčin závažných dopravních nehod v silničním provozu.

         Přestože teplé jarní a následně letní dny nás přímo vybízejí ke konzumaci alkoholu nebo dokonce k bujarým oslavám, které se mnohdy neobejdou bez pití těchto nápojů, je třeba mít na paměti několik základních zásad bezpečného chování, které nám pomohou vyvarovat se nepříjemným situacím a mnohdy i doživotním následkům. Vždy je třeba užívat života tak, abychom ani druhý den neměli čeho litovat.

  • Mějte na paměti, že ALKOHOL ZA VOLANT NEPATŘÍ a to ani v titěrné míře. Než před jízdou jedno vypité pivo, zvolte raději nealkoholickou alternativu tohoto moku. Chuťový požitek bude téměř stejný, následky žádné. Výbornou náhražkou jsou i jiné bezalkoholické nápoje nebo exotické koktejly.
  • Pokud víte, že se z místa oslavy, večírku nebo z pohostinství budete muset dopravit autem, raději vytvořte skupinku přátel, ve které zůstane vždy jeden, který alkohol nepožije a spolehlivě Vás rozveze domů. Pokud se nikdo nechce „obětovat“, využijte noční spoje městské nebo meziměstské hromadné dopravy nebo si objednejte taxi.
  • Za volant vozu neusedejte ani druhý den po oslavě, vypili-li jste větší množství alkoholu. Ačkoli se budete cítit neovlivněni alkoholem a naprosto schopni bezpečně řídit, myslete na tak zvaný zbytkový alkohol. Navíc ve stavu tak zvané kocoviny, kdy alkohol z krve již vymizel, je schopnost řízení značně zhoršená. Vhodné je pořídit si spolehlivý detektor alkoholu v dechu.         

por. Ing. Hana Štefflová

23. června 2017

vytisknout  e-mailem