Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Alkohol za volant nepatří

Jižní Čechy - Od počátku roku byl ve 29 případech příčinou dopravní nehody alkohol. (Hlasová schránka 974 221 116) 

Od počátku letošního roku evidují policejní statistiky na jihu Čech bezmála 600 dopravních nehod. Z uvedeného počtu zapřičinilo nehodu 29 neukázněných řidičů, kteří před jízdou pili alkohol. (Pro porovnání stejné období loňského roku: počet nehod téměř 760, pod vlivem alkoholu 74).

I přesto, že dopravní policisté, ale i jejich kolegové z pořádkové policie, trvale při výkonu služby zaměřují svoji pozornost právě na neukázněné řidiče, kteří před jízdou požijí alkohol či jiné návykové látky, je stále dost těch, kteří si zřejmě ještě neuvědomili, že svým chováním ohrožují nejenom sebe, ale také ostatní účastníky silničního provozu.

Pro příklad nemusím chodit daleko. Jen v průběhu sobotní noci policisté zakázali další jízdu dvěma řidičům a také jedné řidičce. Všichni se totiž před jízdou posilnili alkoholem.

Krátce před půlnocí kontrolovala policejní hlídka teprve devatenáctiletého řidiče vozidla Peugeot, který projížděl obcí Slavonice. U řidiče, který nepředložil řidičský průkaz, policisté provedenou dechovou zkouškou zjistili požití alkoholu. Dalšího neukázněného řidiče, resp. řidičku škodovky, kontrolovala asi 40 minut po půlnoci policejní hlídka v Jindřichově Hradci. I u třicetileté řidičky byla provedená zkouška na alkohol pozitivní. Ze stejného důvodu zadrželi řidičský průkaz a zakázali další jízdu čtyřiapadesátiletému řidiči fordu policisté ve Strakonicích. Hodinová ručička ukazovala letní čas 03:40. Ani tentokrát rouška tmy neukázněným řidičům nepomohla.

komisař Jana Hlavínová, 28. března 2010, pisjc@mvcr.cz

 

vytisknout  e-mailem