Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Alkohol za volant nepatří

Praha venkov – ZÁPAD – Že musíte vstup do roku 2024 alkoholem pořádně oslavit? Na to zapomeňte, pokud budete řídit! 

Dopravní nehody se zaviněním řidičů pod vlivem alkoholu se dějí neustále. S rostoucími oslavami a sváteční náladou může u řidičů nastat neodpovědnost za jejich jednání a před jízdnou, ne-li při jízdě, si dají alkoholický nápoj. A že se nic nemůže stát, když si dají trošku? To není pravda!

Pojďme si tedy říci, zda má alkohol nějaký vliv na řidiče?

Po požití alkoholického nápoje se tělo snaží alkohol odbourat. Rychlost vyloučení alkoholu z těla však záleží na mnoha faktorech, jako je výška, hmotnost, pohlaví, užívání léků, rychlost příjmu alkoholu aj. Průměrná rychlost odbourávání alkoholu je cca 0,15 ‰ za hodinu.

Alkohol na lidskou psychiku působí ve dvou rozdílných fázích. Do 0,55 ‰, se mohou lidé cítit lépe, uvolněněji a své okolí mohou vnímat pozitivně, což je způsobeno utlumením, narušením vnímání reality a zkreslením aktuální situace. Takový lehce podnapilý řidič vznikající rizikové situace sice vnímá, ale neuvědomuje si možná rizika a snadno je podhodnotí, což znamená pozdější reakci a delší brzdnou dráhu.

Nezapomeňte, že koncentrace alkoholu v krvi stoupá ještě po určitou dobu od dopití poslední sklenice. Po překročení 0,55 ‰ alkoholu v krvi začíná převažovat negativní efekt na lidský organismus, člověk se stává apatickým, snadno upadá do depresí a je celkově v útlumu.

Alkohol u řidičů zvyšuje nejenom agresivitu za volantem a přeceňování řidičských schopností, ale má i výrazný vliv na periferní vidění řidiče, způsobuje tzv. „tunelové vidění“.

A jak poznáte opilého řidiče?
  • Kličkuje nebo jede po střední dělicí čáře,
  • jede nepřirozeně pomalu a v zatáčkách velkými oblouky,
  • jede se staženým bočním okénkem v chladném počasí,
  • nebezpečně míjí ostatní účastníky a překážky v provozu, případně do nich bourá, nedodržuje bezpečnou vzdálenost od vpředu jedoucího vozidla,
  • jede bez rozsvícených světel nebo zapomíná dávat znamení o změně směru jízdy.

Pakliže takového řidiče uvidíte, zvyšte svou pozornost a zavolejte policii. Taková oznámení přijímá policie často. Jsme rádi, že ostatním to není lhostejné.

Pokud řidič zastaví, zjistěte co se skutečně děje. Nemusí se vždy jednat o řidiče opilého, ale i o nemocného (např. náhlá srdeční slabost), který potřebuje vaši pomoc.

Policie připomíná, že schopnost řidiče je podstatně zhoršena i při tzv. „kocovině“, kdy již alkohol z krve vymizel!

Vezměte odpovědnost za život do vlastních rukou! Pokud pijete alkohol, nikdy nesedejte za volant!

Od počátku roku 2023 evidujeme v okrese Praha venkov – západ celkem 978 dopravních nehod, z toho 35 bylo způsobeno řidičem pod vlivem alkoholu, 5 nehod řidičem pod vlivem drog a 2 nehody pod vlivem alkoholu a drog. Jedna z nehod si vyžádala lidský život. 

Prohřešek jízdy pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky, který bude v rovině přestupku, bude od nového roku sankcionován pokutou ve správním řízení ve výši 7.000-25.000 Kč, 6 body (nad 0,3‰) a zákazem řízení na 6 až 18 měsíců.

Novela zákona o silničním provozu přinese od 1. 1. 2024 i nový přehlednější bodový systém.

BESIP zpracoval tabulku přestupků k hlavním změnám v bodovém systému a sankcích pro rok 2023-2024.

por. Mgr. Mgr. Anna Štisová, MBA  
Územní odbor Praha venkov – ZÁPAD
29. prosince 2023

Odkazy do noveho okna

vliv alkoholu na člověka

vliv alkoholu na člověka 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem