Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Alkohol za volant nepatří!

LIBERECKO – Hlídka se při výkonu služby zaměřila zejména na kontrolu projíždějících vozidel, řidičů a řízení vozidel pod vlivem alkoholu. 

Policisté z Nového Města pod Smrkem, v dopoledních hodinách 7.května, prováděli běžnou hlídkovou činnost v obci Dolní Řasnice.

Prodloužený víkend byl ve znamení grilovaček, oslav a zaslouženého odpočinku. Oslavy se účastnil také 62letý řidič Škody Felicie, který však své jednání příliš nedomyslel.
Zákonným způsobem byl hlídkou zastaven nedaleko místa svého bydliště. Jakmile byl policisty požádán o předložení dokladů potřebných k řízení motorových vozidel, ihned po otevření okénka svého vozu, bylo policistům jasné, že 62letý muž není běžným řidičem. Výpary linoucí se z vozidla nasvědčovaly tomu, že se buď ve vozidle vylilo množství alkoholu, nebo že řidič alkohol v notné míře požil. I přišla na řadu dechová zkouška. Přístrojem naměřená hodnota vykázala množství alkoholu v dechu přibližující se třem promile. Řidič Škodovky nezapíral a policistům uvedl, že teprve kolem čtvrté hodiny ráno přestal oslavovat. Kombinace destilátů jako vodka, pivo a šampaňské, dokázala na oslavě vytvořit zcela jistě příjemnou atmosféru, avšak hodnota promile, kterou se přístroj na měření alkoholu v dechu „blýskl“, není rozhodně vhodným doplňkem za volantem!
62letý muž však policisty překvapil ještě jedním „kouskem“. V minulosti mu již byl vysloven trest spočívající v zákazu řízení motorových vozidel. I přes to, že důchodci trest již vypršel, nezažádal si znovu o řidičské oprávnění, a tudíž nebyl motorová vozidla oprávněn řídit.

Policisté tak 62letému muži ve zkráceném přípravném trestním řízení sdělili podezření ze spáchání trestných činů, řízení pod vlivem návykové látky a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za což mu v případě odsouzení může hrozit trest odnětí svobody až na dvě léta.

 

10.5. 2017
por. Bc. Vojtěch Robovský
KŘP Libereckého kraje, tiskový mluvčí

vytisknout  e-mailem