Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Alkohol za volant nepatří

PLZEŇ - Během tohoto víkendu řešili policisté řidiče nejen u dopravních nehod, kteří byli pod vlivem alkoholu. 

     O tomto víkendu řešili plzeňští policisté řidiče, kteří byli přistiženi při zízení vozidla pod vlivem návykové látky.  Dne 9. června 2018 v odpoledních hodinách došlo k dopravní nehodě, střetu dvou osobních vozidel na křižovatce ulic Karlovarská a Na Chmelnicích v Plzni. Šedesátičtyřletý muž na uvedeném místě s největší pravděpodobností nepřizpůsobil rychlost  jízdy osobního vozidla (tovární značky Opel) a svým schopnostem a zezdau narazil do stojícího osobního vozidla (tovární značky Škoda Fabia), jehož řidič zde stál na "červenou". Po přijetí policejní hlídky na místo byloa u obou řidičů provedena dechová zkouška na zjištění požití alkoholu, kdy poškozený měl výsledek negativní. U podezřelého řidiče vyšla hodnota na měřícím přístroji pozitivní, a to 2,68 promile alkoholu v dechu. Policisté podezřelému řidiči na místě zadrželi jeho řidičský průkaz a poučili ho o tom, že po dobu jeho zadržení nesmí řídit motorová vozidla. Následně se řidič dobrovolně podrobil lékařskému vyšetření s odběrem biologického materiálu ve zdravotnickém zařízení. Celková hmotná škoda na předmětné dopravní nehodě činní odhadem 25 000 korun. Při nehodě nedošlo ke zranění osob.

     I další dopravní nehoda, která se stala dne 10. června 2018 o půlnoci v Plzni v prostoru křižovatky ulic U Velkého rybníka a Malý Bolevec se nesla ve znamení alkoholu, kdy se 23letá řidička s osobním motorovým vozidlem tovární značky Škoda Roomster střetla na uvedeném místě s vyvýšeným obrubníkem, a to při průjezdu pravotočivou zatáčkou. Při dopravní nehodě došlo ke střetu spodní částí vozidla (olejové vany) s vyvýšeným obrubníkem. Zde s největší pravděpodobností řidička nezvládla řízení vozu. Při nehodě nedošlo ke zranění řidičky ani jiných osob. Policisté na místě u šoférky provedli dechovou zkoušku na zjištění požití alkoholu, která byla pozitivní, a to 0,32 promile. Následně se řidička dobrovolně podrobila lékařskému vyšetření s odběrem biologického materiálu ve zdravotnickém zařízení. Celková hmotná škoda činí odhadem 20 000 korun. 

     Dne 9. června 2018 v 07:45 hodin v Plzni na ulici Bendova plzeňští policisté předepsaným způsobem zastavili a kontrolovali osobní motorové vozidlo tovární značky Volkswagen Golf 21letého řidiče, který policejní hlídce na místě předložil veškeré doklady potřebné pro řízení a provoz vozidla. Policejní hlídka u řidiče provedla dechovou zkoužku na zjištění požití alkoholu v dechu s pozitivním výsledkem, a to 0,76 promile. Řidič sám na místě žádal o lékařské vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu ve zdravotnickém zařízení. Policisté dále muži na místě zadrželi jeho řidičský průkaz a poučili ho, že po dobu jeho zadržení nesmí řídit motorová vozidla.

     Stejně tomu bylo i v případě 25letého řidiče, kterého plzeňští policisté kontrolovali ve stejný den jen o 6hodin později v ulici Hruškova v Plzni. Řidič jel s osobním vozidlem tovární značky Ford Focus a i v tomto případě šofér policejní hlídce předložil veškeré doklady potřebné pro řízení a provoz motorového vozidla. Na místě kontroly policisté u řidiče dechovou zkoušku na zjištění alkoholu v dechu s pozitivním výsledkem. Naměřená nejvyšší hodnota na přístroji přesahovala 1,6 promile alkoholu v dechu. Muž se na místě dále dobrovolně podrobil lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu ve zdravotnickém zařízení. Policisté muži na místě zadrželi jeho řidičský průkaz a poučili ho, že po dobu jeho zadržení nesmí řídit motorová vozidla.

     Policisté se všemi událostmi v dopravě zabývají a dále upozorňují řidiče, že alkohol za volant nepatří. Dále policisté informují, že z preventivního hlediska budou i nadále pokračovat v dopravně bezpečnostních akcích na našich silnicích. 

prap. Veronika Hokrová
11. června 2018

vytisknout  e-mailem