Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Alkohol za volant či řídítka ne!

HRADECKO - Během víkendu pět řidičů pod vlivem. 

Od pátku do neděle byli přistiženi 3 řidiči a jeden cyklista pod vlivem alkoholu a jedna řidička pod vlivem drog. Kromě jednoho všichni způsobili dopravní nehodu. 
První havárie se stala v pátek (20.10.) krátce před polednem, kdy 31letá řidička vozidla Hyuday na silnici I/11 v katastru obce Chlumec nad Cidlinou jedoucí od Lovčic nepřizpůsobila rychlost jízdy, dostala smyk, přejela do protisměru, kde se následně přetočila přes střechu do pravého silničního příkopu. Z nehody vyvázla bez zranění, ale z důvodu jejího těhotenství byla převezena do nemocnice na vyšetření. Alkohol byl u ní vyloučen dechovou zkouškou, ale orientační test na přítomnost drog byl pozitivní na cannabis a amphetamin. Žena domítla lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu. Policisté ji zadrželi řidičský průkaz, zakázali další jízdu a zadrželi osvědčení o registraci vozidla z důvodu závad. Na vozidle byla odhadnuta škoda ve výši 100 tisíc korun. Přestupek po zadokumentování policisté předají správnímu orgánu k dořešení.

Druhá nehoda se stala v sobotu (21.10.) 20.30 hodin v Hradci Králové na ulici Pilňáčkova, kdy 40letý řidič osobního vozidla značky Škoda Fabia také nepřizpůsobil rychlost jízdy a zezadu narazil do vozidla Ford Mondeo, které stálo na červenou. Žádný z řidičů neutrpěl nzranění a oba byli podrobeni dechové zkoušce. U řidiče škodovky byl výsledek pozitivní a ukázal hodnotu 1,84 promile alkoholu v dechu. Škoda na vozidlech byla odhadnuta na 80 tisíc korun. Jelikož řidič požadoval odběr krve, policisté musí počkat na další postup až na základě jeho výsledku.

Další nehoda se stala v obci Boharyně v neděli o půl třetí ráno, kdy 52letý řidič motocyklu značky Maxon, který jel od Chlumu do Barchova, nejel při pravém okraji vozovky, přejel do protisměru, kde narazil do zaparkovaného osobního vozidla značky Škoda Octavia. Ačkoliv z místa nehody odešel a neučinil opatření mu daná zákonem, poškozený muž ho sám chytil na výjezdu z Barchova. Policisté zjistili, že motorka je v zániku a nemá platné pojištění. Řidič navíc nevlastní žádný řidičský průkaz a dechová zkouška u něho byla pozitivní - 1,8 promile alkoholu v dechu. Škoda na osobním vozidle je 30 tisíc a na motorce 2 tisíce korun. Motorkáře čeká obvinění z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, za což mu hrozí až 3 roky vězení.

Čtvrtá nehoda se stala v neděli odpoledne krátce před 16. hodinou na silnici III. třídy v obci Skalice, kdy cyklista při sjíždění z kopce nejel při pravém okraji silnice, nepřizpůsobil rychlost jízdy, nerespektoval značku "Dej přednost v jízdě" a tím v křižovatce nezvládl odbočení vpravo a u levého okraje silnice havaroval. Náhodně projíždějící vozidlo si ho všimlo a zavolalo záchrannou službu. Cyklista utrpěl lehké zranění a při dechové zkoušce nadýchal 3,6 promile. I jeho případ předají policisté správnímu orgánu k dořešení. Škodu na kole odhadli na 100 korun.

Poslední řidič, který sice nezpůsobil žádnou nehodu, ale při běžné kontrole u něho policisté zjistili dechovou zkouškou také požití alkoholu. Muž nadýchal 1,8 promile. Řidič osobního vozidla VW Golf byl kontrolován v neděli o půl třetí ráno v ulici Šimkova v Hradci Králové. Čerstvě 22letý muž se přiznal, že vypil 5 piv a měl v úmyslu s vozidlem jen kousek popojet, aby se mohl v autě na parkovišti u OBI vyspat. Do auta sedl na Eliščině nábřeží. Do zastavení hlídkou ujel tedy maximálně 0,5 km. Hned ten den mu policisté sdělili podezření z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, za což mu hrozí až jeden rok vězení, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

por. Iva Kormošová
23.10.2017, 15.30

 

Odkazy do noveho okna

Hradecko

Chlumec, 20.10. 

Detailní náhled

Hradecko

Chlumec, 20.10. 

Detailní náhled

Hradecko

HK, 21.10. 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem