Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Alkohol za volant ani za řídítka nepatří!

PLZEŇ – Řidiči a cyklisté, buďte ohleduplní sami k sobě i ke svému okolí. Nikdy neusedejte za volant vozu nebo za řídítka bicyklu pod vlivem návykových látek.  

     Hned zpočátku je třeba zmínit nulovou toleranci alkoholu v krvi řidiče. To znamená, že podle naší platné legislativy nejen řidiči motorových vozidel, tedy osobních aut, nákladních automobilů a motocyklů, ale i řidiči nemotorových vozidel, tedy cyklisté, nesmí vozidlo řídit bezprostředně po požití alkoholického nápoje a současně nesmí řídit v době, kdy by ještě mohli být pod jeho vlivem. Šofér nebo cyklista, který se posadí za volant svého vozu nebo „za řídítka“ svého bicyklu po požití alkoholického nápoje a následně vozidlo popř. kolo řídí, se vždy dopouští protiprávního jednání. To samé platí v případě řízení pod vlivem omamných a psychotropních látek a jedů.

     Bude-li řidič přistižen, jak řídí auto pod vlivem alkoholu, bude mu udělena pokuta ve výši 2 500 až 20 000 korun a současně získá sedm tak zvaných trestných bodů  bodového systému. Každý řidič je povinen podrobit se na základě výzvy policistů orientační dechové zkoušce ke zjištění alkoholu v krvi a posléze v případě potřeby i lékařskému vyšetření spojenému s odběrem krve a moči. V případě, že se tomuto úkonu odmítne podrobit, vystavuje se pokutě ve výši 25 000 až 50 000 korun za současného uložení zákazu řízení všech motorových vozidel a udělení sedmi bodů v bodovém systému.

     Mnohem závažnější než následky běžných silničních kontrol, které pro řidiče – opilce znamenají výše uvedené sankce, bývají následky dopravních nehod, jejichž viníkem je právě řidič pod vlivem alkoholu. V České republice je řízení pod vlivem alkoholu jednou z častých příčin závažných dopravních nehod v silničním provozu.

    Jak ukazuje tabulka pod textem, dopravní policisté Městského ředitelství policie Plzeň v roce 2014 řešili celkem 901 dopravních nehod. Z toho v 90 případech byl na vině alkohol.

     V průběhu loňského roku se na teritoriu spravovaném Městským ředitelství policie Plzeň odehrálo celkem 1003 dopravních kolizí, které řešili dopravní policisté. Ve 102 případech bylo u řidiče zjištěno ovlivnění alkoholem.

     V čtyřech měsících tohoto roku policisté plzeňského dopravního inspektorátu řešili již 289 dopravních nehod, kdy 16 z nich bylo způsobeno pod vlivem alkoholu. 

                                            Dopravní nehody v Plzni

ROK                                

CELKOVÝ POČET

      ALKOHOL  

2014

901

90

2015

1003

102

1 - 4 / 2016

289

16

     Z předložených statistických údajů je bohužel patrné, že počet dopravních nehod spáchaných v důsledku požití alkoholických nápojů má rostoucí tendenci.

 

Abychom se vyvarovali nepříjemných zážitků a mnohdy i fatálních následků, připomeňme si několik základních zásad bezpečného chování: 

  • Mějte na paměti, že ALKOHOL ZA VOLANT ANI ŘÍDÍTKA KOLA NEPATŘÍ a to ani v titěrné míře. Než před jízdou jedno vypité pivo, zvolte raději nealkoholickou alternativu tohoto moku. Chuťový požitek bude téměř stejný, následky žádné. Výbornou náhražkou jsou i jiné bezalkoholické nápoje nebo exotické koktejly.
  • Pokud víte, že se z místa oslavy, večírku nebo z pohostinství budete muset dopravit autem, raději vytvořte skupinku přátel, ve které zůstane vždy jeden, který alkohol nepožije a spolehlivě Vás rozveze domů. Pokud se nikdo nechce „obětovat“, využijte noční spoje městské nebo meziměstské hromadné dopravy nebo si objednejte taxi.
  • Za volant vozu neusedejte ani druhý den po oslavě, vypili-li jste větší množství alkoholu. Ačkoli se budete cítit neovlivněni alkoholem a naprosto schopni bezpečně řídit, myslete na tak zvaný zbytkový alkohol. Navíc ve stavu tak zvané kocoviny, kdy alkohol z krve již vymizel, je schopnost řízení značně zhoršená. Vhodné je pořídit si spolehlivý detektor alkoholu v dechu.  Doba potřebná k odbourávání alkoholu z krve je vždy individuální a závislá na mnoha faktorech jako tělesné hmotnosti, případném užívání léčiv, věku a pohlaví.       

 

     Budete-li se řídit těmito jednoduchými pravidly, budete oceněni za svůj nesobecký a ohleduplný přístup k sobě samému i okolí, ale především významně posílíte bezpečí na silnicích a snížíte riziko dopravních kolizí s fatálními následky.

por. Ing. Hana Štefflová
30. května 2016

vytisknout  e-mailem